На Черкащині спостерігачі громадянської мережі «Опора» зафіксували випадки складання членами дільничних комісій протоколів, що датовані майбутнім числом, а також спроби членів ДВК переписувати виборчу документацію.

Про це повідомляють в громадянській мережі.

Як повідомили спостерігачі «Опори», на ОВК 194 (Черкаси) та 199 (центр – Жашків) зафіксовано спроби датувати документацію майбутнім числом. До прикладу, окружна виборча комісія №199 оголосила: хто поставив у протоколі дату 22 липня, у того прийматимуть документацію після півночі незалежно від місця в черзі. У той же час на 194 ОВК виборчу документацію почали здавати близько 23.55, проте час був вказаний – 00.55.

Такі дії правоохоронними органами можуть бути кваліфіковані за ч. 2 ст. 158 Кримінального кодексу України підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів (виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, про підсумки голосування на виборах чи референдумі, про результати виборів або референдуму та інших документів, які відповідно до законодавства відносяться до виборчих документів) – караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

Окрім того, спостерігачі «Опори» повідомили про спроби членів дільничних виборчих комісій переписувати протоколи поблизу приміщення окружних виборчих комісій або прямо в них.

Наприклад, такі дії були зафіксовані спостерігачами у Жашкові біля приміщення 199 ОВК та у Смілі безпосередньо в приміщенні ОВК 198.

Спостерігачі «Опори» зафіксували ці факти та звернулися із відповідними заявами в поліцію.