Великі європейські гроші – перемагають “діряві” українські закони та “нестійкі” правоохоронні органи. Такий висновок можна зробити у ситуації, що склалась навколо господарювання ТОВ “Гранекс-Черкаси”, що працює у селі Деньги Золотоніського району і засновником якого є бельгієць Том Ван Гоі.

Нагадаємо, купу питань, кримінальних розслідувань та різноманітних приписів про штрафи “Гранекс” заробив, знищивши 10 унікальних скіфських курганів, засмітивши поля відходами сортувальної лінії картоплі, загидивши гнилизною навіть резервуари старих насосних станцій, використовуючи з порушенням закону підземні артезіанські джерела питної води для технічних цілей та хитруючи із договорами про оренду паїв. Про все це “Дзвін.media” писав не один раз, однак добитись покарання хоч когось за названі порушення деньгівчанам так досі і не вдалося.

Саме тому наша редакція звернулась із інформаційними запитами до правоохоронців, щоб з’ясувати, на якому етапі розслідування перебувають вказані справи.

І ось ми отримали чергову відповідь, що являється по своїй суті банальною відпискою: кримінал розслідується, судами справи розглядаються, із почерговим успіхом рішення приймаються то на користь захисту інтересів держави, то на користь іноземного “інвестора”, але остаточну крапку ще не поставлено…

blank blank

Словом, наша пісня гарна й нова, а, як кажуть, хто має можливість, той “музику” і замовляє. Тож поки що юридична тяганина не вселяє надію, що за всіма цими казуїстичними закарлючками не загубиться головне: українську землю і історію мають берегти і поважати як місцеві фермери, так і іноземні.

Наша редакція обіцяє продовжить пильно спостерігати за процесом встановлення справедливості, тож далі – буде.

Варвара Горова