Наталія Кожушна з учнями школи ”Соробан” у Черкасах. Після опанування дворічної програми ментальної арифметики діти вміють рахувати складні приклади усно та робити одночасно кілька дій. На підтвердження знань дають диплом

— Японська методика усного рахунку добре розвиває мозок, змушує працювати на повну потужність. Після неї дитині легше опанувати будь-який предмет, — говорить заступник директора школи усного рахунку “Соробан” Наталія Кожушна, 36 років. Вона навчає дітей ментальної арифметики в Черкасах на бульв. Тараса Шевченка. Розповідає, як метод впливає на вміння дітей лічити, пише “gazeta.ua”.

У чому суть методики усного рахунку “Соробан”?

— Насамперед в опануванні японської рахівниці абакус. Нагадує звичайний лічильний пристрій, що були раніше в крамницях. Потім діти привчаються рахувати на ній в уяві. Права півкуля головного мозку сприймає числа і передає в ліву. Та їх візуалізує і повертає назад як картинку. Отже, дві півкулі працюють синхронно, нейронні зв’язки розвиваються. Швидкість обчислення зростає. Так можна виконувати будь-які дії: додавання, віднімання, множення і ділення. У Японії метод уже запровадили у шкільну програму. А в Україні ним користуються лише з 2013‑го. Школи, де цього навчають, уже є в усіх областях.

У якому віці краще починати вчитися?

— Найсприятливіший період для навчання — 5–11 років. Тоді дітям задачі даються найлегше. Але дослідження довели, що вчитися ментальної арифметики можна в будь-якому віці. Курс триває два роки. Цього достатньо, щоб опанувати суть методики. Згодом люди розвивають здібності самостійно, бо користуються таким способом рахунку в житті.

Чи повинні діти мати якусь підготовку перед початком навчання за такою технологією?

— Достатньо, щоб дитина вміла рахувати до 10. Проте приходять такі учні, які цього не вміють. Тоді з ними паралельно вчать цифри за математикою і за “Соробаном”. Той, хто почав опановувати арифметику в школі, інколи важче сприймає наш матеріал. Напам’ять знають відповіді на прості приклади і не можуть уявити дію на абакусі. Але коли починаємо рахувати багатозначні рівняння, переучуються.

Які технології використовуєте для швидкого й легшого опанування?

— Є ліцензійна комп’ютерна програма, що працює як онлайн-тренажер і допомагає опанувати курс. У кожного учня свій робочий кабінет із паролем та логіном. Програма має штучний інтелект, автоматично генерує приклади й виставляє час на вирішення відповідно до здібностей дитини. Якщо комусь важче, швидкість зменшується або збільшується. У галузі освіти подібних розробок ще не було.

Як діти після курсу сприймають шкільну програму з математики?

— Це не заважає опановувати шкільні предмети, а допомагає. Усі діти вчаться за нормальною програмою, а нову методику використовують паралельно. Якщо треба розібрати якийсь приклад, вони це зроблять математично, а потім за “Соробаном” перевірять результат. Справляються звичайно швидше, ніж інші, тому просимо, щоб батьки попереджали вчителів. Тоді дітям дають більше навантаження, наприклад, якісь логічні задачі. Тому на уроках не нудно.

Як саме вивчення цієї методики впливає на подальший розвиток дітей?

— Діти краще навчаються в школі. Звикають до швидкого темпу і потім так працюють у всіх напрямках: краще запам’ятовують вірші, правила, стають уважнішими. Гарно даються іноземні мови. Також уміють одночасно робити кілька справ, наприклад, читати і паралельно рахувати. Тоді на уроках не відволікаються, концентруються на головному. Стають впевненішими у собі, не бояться публічних виступів. Знають, що вміють щось особливе. Наші учні беруть участь у шоу талантів. Із 9-річним Савою Мурачовим із Черкас ідемо на світовий рекорд. Він за 0,1 секунди рахує приклади із 100 доданками.

Крім школярів, у вас є дорослі за 50 років. Чим відрізняється їхнє навчання?

— Для студентів за 50 — це можливість удосконалити себе, урізноманітнити життя. Навчаються за однаковою програмою з дітьми, але мають більше часу для розв’язання задач. Їм важче переналаштувати мозок думати по-новому. Ця методика не лише розвиває їхню пам’ять, а запобігає хворобі Альцгеймера й атеросклерозу (ураження артеріальних судин. — ГПУ). Самі студенти говорили, що після курсу відмовилися від телефонного записника, номери запам’ятовують. Ще є жінка-бухгалтер. Сміялася, що тепер усі розрахунки перевіряє не калькулятором, а на абакусі.

Як виростити з дитини генія в домашніх умовах?

— З дитиною потрібно займатися з молодшого віку. Коли вона лише починає розвиватися і швидко поглинає інформацію. Найдієвішими є різні інтелектуальні вправи та логічні задачки. Головне, щоб було цікаво. Не потрібно із 3 років нав’язувати шкільну програму. Треба лише розвивати здібності до науки, показати, що вчитися не нудно. Для батьків важливо стежити за інформаційним простором малюка тоді, коли він починає вивчати світ. Якщо дитина любить комп’ютерні ігри чи мультики, то вони мають бути навчального чи виховного змісту.