Для Черкаського обласного окнодиспансеру за кошти обласного бюджету придбали сепаратор клітин. Цей медичний прилад призначений для виділення із крові пацієнта спеціальних клітин, які заморожують для подального лікування. Коштував він 2,5 мільйона гривень. За словами завідувачки обласним лікувально-діагностичним гематологічним центром Олени Лук’янець, на такий прилад у лікарні чекали 20 років, розповідає Суспільне телебачення.

У пацієнта обласного окнодиспансеру Валерія Світового мієлома. Сьогодні чоловік вперше проходить процедуру забору стовбурових клінин.

“Я вже пройшов 8 хіміотерапій. Розглядалася для мене трансплантація кісткового мозку. Я звертався до київського центру, але там черга. Сподіваюсь, мені пощастить, що тут поставили обладнання”.

За словами завідувачки обласним лікувально-діагностичним гематологічним центром Олени Лук’янець, за допомогою цього сепаратора пацієнти можуть стати для себе донором окрім тих, хто має хворий кістковий мозок.

“Апарат сконструйовано таким чином, що цю мінімальну кількість він може концентрувати і видавати у вигляді мішечка з кров’ю, де буде дуже велика кількість цих клітин. Тоді можна буде зробити трансфузію, перелити, у вену, так само, як би ми переливали звичайну кров. І ці клітини знайдуть кістковий мозок, розмножаться там і підтримають стан крові людини. Зараз ми можемо розглядати, щонайменше, ще 4 пацієнти з лімфомами і ще декілька пацієнтів з множинними мієломами на трансплантацію цього кісткового мозку”.

Зараз у обласному окнодиспансері перебуває керівниця центру гематологічної трансплантації з Риги Ільзе Троцюка. Вона допомагає опановувати черкаським лікарям новий медичний прилад.

“Трансплантацію стовбурових клітин ми проводимо вже більше 20 років. У наступному році ми будемо відзначати 20-ту річницю після першої трансплантації. Ми дійшли набагато далі. Звичайно, не все так просто, спочатку треба отримати фінанси, розробити цю програму. Популяція населення Латвії менше 2 мільйонів осіб, у вас набагато більше, у вас більший потенціал, і ваші люди повинні жити”.

За словами директора Черкаського обласного онкодиспансеру Віктора Парамонова, процедури сепарації крові у області потребує сотня пацієнтів у рік. Говорить, що для людей, які потребуть сепарації клітин, процедура буде безкоштовною.

“Це безоплатно. У нас може стояти питання тільки – це медикаментозний кошик. От сьогодні є низка препаратів, які необхідні, але вони не потрапили до національного переліку. Немає фіксованої якоїсь вартості, це міряється оцими ліками, а обладнання воно придбане за гроші платників податків Черкаської області. Які можуть бути тут гроші?”

Віктор Парамонов додає: “Такі прилади є лише у Львові, дитячому “Охматдиті” та “Національному інституті раку”. За його словами, Черкаському онкодиспансеру необхідно ще один такий прилад.