До виконання суспільно корисних робіт у рамках проекту “Армія відновлення” залучено вже 3314 безробітних у дев’яти регіонах. Про це повідомила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна.

– Ми залучаємо людей, які тимчасово втратили роботу, до відбудови країни і таким чином надаємо їм можливість перейти в статус зайнятих осіб та отримувати за виконання суспільно корисних робіт щонайменше 6700 грн, – розповіла Тетяна Бережна. – На сьогодні 3314 безробітних вже виконують такі роботи у 9 областях.

Серед цих людей майже в рівній пропорції є жінки та чоловіки, більшість з них (52%) у найбільш працездатному віці 35-50 років, вони проживають переважно в маленьких містах, трохи рідше – у сільській місцевості, мають професійно-технічну (51%) або вищу (27%) освіту.

За словами заступника Міністра економіки, на сьогодні за виконання таких робіт безробітним виплачено вже 18,3 млн грн. Вона також повідомила, що проект “Армія відновлення” діятиме і наступного року, тому на організацію громадських та суспільно корисних робіт в бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на 2023 рік передбачено 154 млн грн.

Види суспільно корисних робіт залежать від потреб конкретного регіону. Найчастіше людей залучають до:

розбору завалів та відновлення житлових будинків і приміщень, пошкоджених в результаті бойових дій;
облаштування та укріплення блок-постів, підвальних приміщень під укриття;
розчищення залізничних колій та автомобільних доріг;
будівництва захисних споруд цивільного захисту, укріплення дамб;
заготівлі дров для військових та населення;
розвантаження та фасування гуманітарної допомоги;
надання соціальних послуг в пунктах незламності.