Ніщо не викликає стільки суперечок між сусідами, як розпорядження їхньою спільною власністю. Особливо багато непорозумінь виникло з початком опалювального сезону в мешканців багатоквартирних будинків, облаштованих індивідуальними тепловими пунктами. Можливість коригувати подачу теплоносія на будинок, провокує скандали: одні готові мерзнути, але заощаджувати кошти на теплопостачанні, інші ж готові оплачувати суттєві суми у платіжках, лиш би не мерзнути. Інколи сусіди втручаються в роботу ІТП, часто завдаючи шкоди дороговартісному обладнанню. То ж хто має визначати, за якої температури у квартирах жити співвласникам одного багатоквартирного будинку, хто повинен налаштовувати індивідуальний тепловий пункт і як сусідам дійти до спільного знаменника, намагалася з’ясувати «Вечірка».

Деякі мешканці багатоквартирного будинку за адресою Нижня Горова, 105 підозрюють свого сусіда у тому, що він самовільно втручається у роботу індивідуального теплового пункту, який коригує подачу теплоносія на будинок залежно від погодних умов.

— Ми вже другий рік мерзнемо у своїх квартирах. Наш будинок має два під’їзди, у підвалі першого — встановлено індивідуальний тепловий пункт. І ось один із сусідів першого під’їзду має ключі від підвалу і двічі на день – вранці та увечері – ходить і щось там робить, — ділиться підозрами мешканець другого під’їзду 105-го будинку Валерій Жук. — 25 мешканців нашого під’їзду зібралися, аби з’ясувати ситуацію: що ж він там робить і чому у наших квартирах холодно. Виявляється, Черкаська ТЕЦ подає на наш будинок теплоносій температурою 70 градусів, але вже у внутрішньобудинкових мережах ми отримуємо батареї температурою 35-20 градусів. У квартирі максимум 19 градусів. То чого ж ми маємо у цей період пандемії, коли й так всі виснажені та схвильовані, ще й мерзнути у своїх квартирах. До того ж, за утримання ІТП ми платимо ТЕЦ, то я так розумію, вони мають його утримувати, налаштовувати та контролювати роботу цього пункту.

На Черкаській ТЕЦ запевняють: мешканці будинку по вулиці Нижня Горова, 105, повністю забезпечені теплоносієм задля отримання тепла та гарячого водопостачання належної якості, тож це питання – до управлінської компанії. Тим часом в управлінській компанії «Нова Якість» стверджують, самовільно втручатися в роботу ІТП мешканцям будинку категорично заборонено.

— У будинку за адресою Нижня Горова, 105 встановлено ІТП із зовнішнім регулятором тепла. Тобто регулювання тепла відбувається автоматично, відповідно до температурних параметрів зовнішнього середовища. Втручатися до обладнання мешканцям самостійно, категорично заборонено, — говорить головний інженер управлінської компанії Катерина Папуша. — Додам, що наприкінці тижня до нашого кол-центру від мешканців будинку надходили заявки у яких люди скаржилися на те, що по крайніх стояках холодні батареї. Наші працівники налагодили рівномірний розподіл теплопостачання. Наразі ж регулювання тепла здійснюється автоматично.

Тож, якщо температура у квартирах мешканців будинку дійсно занизька через роботу ІТП, варто звертатися до організації, яка його обслуговує, аби її спеціалісти відрегулювали подачу теплоносія. Самостійне втручання в роботу пункту може пошкодити дороговартісне обладнання.

Коментар до теми:

Директор КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась

— Налаштовувати та регулювати подачу теплоносія на будинок через індивідуальний тепловий пункт має право той, хто обслуговує цей ІТП. Пункти, встановлені КПТМ «Черкаситеплокомуненерго», обслуговує наше підприємство. А рішення про те, яка температура має бути у квартирах, мають приймати самі мешканці будинків більшістю голосів на загальнобудинкових зборах. На жаль, часто городяни не можуть дійти згоди щодо температури в їх помешканнях, одні хочуть заощаджувати кошти та знизити температуру — інші ж наполягають, що їм холодно. У таких ситуаціях ми на власний розсуд виставляємо подачу теплоносія, зазвичай орієнтуємося аби в домівках наших абонентів температура була 21 градус.