Важливість домашньої аптечки в умовах воєнного стану є значно вищою, ніж за звичайних обставин. Вона повинна бути укомплектована препаратами й засобами для надання першої допомоги, а також медикаментами, які можуть знадобитися, коли найближча аптека не працює. Наявність яких ліків потрібно регулярно перевіряти, розповімо далі.

Особливості комплектування домашньої аптечки під час воєнного стану

Купуючи засоби для домашньої аптечки, обов’язково враховуйте кількість членів родини. Препаратів повинно бути достатньо для надання допомоги кожному, хто її потребує. Якщо в сім’ї є дитина – важливо мати в наявності медикаменти, котрі підходять їй за віком.

Якщо хтось із членів родини приймає препарати на постійній основі – вони повинні міститися в аптечці в тій кількості, якої буде достатньо на 5–7 днів у випадку надзвичайної ситуації. Завжди поповнюйте їх запаси або тримайте заготовану кількість окремо від тих, котрі не використовуються щоденно.

Можна створити аптечку для надзвичайних випадків, яка буде зберігатися в рюкзаку чи «тривожній валізці». Її достатньо укомплектувати один раз і поставити в легкому для доступу місці. Таким чином ви будете впевнені в тому, що найголовніші ліки не закінчаться у найвідповідальніший момент.

Домашня аптечка під час війни повинна містити

  1. Антисептичний засіб. Підійде розчин хлоргексидину чи медичний спирт 70% концентрації.
  2. Жарознижувальні та знеболювальні препарати. Віддайте перевагу препаратам широкого спектра дії, як парацетамол чи ібупрофен.
  3. Сорбенти на основі діоксиду кремнію, наприклад Атоксіл, та розчини для відновлення водно-сольового балансу. Такі засоби можуть знадобитися під час отруєння.
  4. Протиалергічні засоби. Крем на основі дифенгідраміну чи таблетки лоратадин, цетиризин.
  5. Гормональна мазь. Використовується для полегшення больових відчуттів і свербіння після укусів комах та контакту з отруйними рослинами.
  6. Мазі для розтирання. Знадобляться у випадку переохолодження. Здатні запобігати виникненню застуди.
  7. Стерильний фізрозчин. Необхідний для промивання ран.
  8. Перев’язувальні матеріали. Бинти стерильні та еластичні, стерильні марлеві серветки, лейкопластир різних розмірів бактерицидний та у вигляді рулону на нетканій основі, медичні косинки.
  9. Додаткові матеріали. Безпечні ножиці та шпилька, пінцет, стерильні рукавички, термометр.

blank

Також рекомендовано придбати спеціальний турнікет для зупинки кровотечі. Про всяк випадок вивчіть інструкцію з його використання. Неефективно використовувати джгут, призначений для забору крові, у разі серйозної кровотечі.

Додатково можуть знадобитися таблетки для знезараження води, армований скотч та водостійкий маркер, який можна використовувати для нанесення інформації. Подбайте про наявність заспокійливих засобів та таблеток від болю у серці.