Таке дерево, як липа, широко поширене в Україні і багатьох інших країн. Людям з давніх часів відомо про корисні властивості різних інгредієнтів, які можна з неї отримати від кори до листя і суцвіть. А в культурах різних народів липовим деревам приділяється значна увага, і вони фігурують у безлічі народних казок і легенд.

Факти про липу

Це дерево використовується в геральдиці, причому особливо широко – в Чехії. Стилізоване зображення липи можна побачити на прапорах і гербах різних чеських міст.

В минулому з липової деревини отримували дьоготь. Зараз він здійснюється іншими способами, більш дешевими і екологічними.

Старі кряжисті липи можуть посперечатися з дубами по товщині стовбура. У окремих екземплярів він може досягати п’яти метрів в обхваті.

Колись з липової деревини, м’якої і податливої, підробляли печатки. Ймовірно, саме тому в слово “липа” може означати брехня або підробка.

Вік лип-рекордсменів перевищує 1200 років. Хоча зазвичай вони живуть набагато менше, близько 3-4 століть.

Бджолярі високо цінують липові дерева, так як вони є прекрасними медоносами. Одне дерево середніх розмірів може зробити кількість нектару, достатню для того, щоб бджоли-трудяги зробили з нього 10-15 кг меду.

У світі існує близько 45 видів лип, плюс ще близько 100 видів-гібридів. Причому не всі вони відносяться до дерев – є ще й чагарники.

Відвар з квіток з цього дерева широко застосовується в традиційній медицині. Вважається, що він допомагає від застудних захворювань.

У більшості слов’янських народів липа здавна шанувалася як свята рослина і вважалася оберегом. Липи традиційно висаджувалися поблизу храмів.

Вважається, що у липи не вдаряє блискавка, тому під час грози прийнято ховатися під цими деревами. Насправді це, звичайно, не так – блискавка може вдарити, куди завгодно.

У фольклорі за кількістю згадок липа займає перше місце серед всіх дерев.

Липова деревина відрізняється м’якістю і легкістю в обробці. Її активно використовують при виробництві фанери, меблів, посуду та іншого кухонного начиння.

Назва німецького міста Лейпциг походить від назви дерева «lipa».

Найпоширеніший в європейській частині вид — липа дрібнолиста.

Існує 15 видів цього дерева, що ростуть тільки в Китаї.

Ці дерева зустрічаються лише у Північній півкулі Землі.

Цвісти липа починає тільки у віці 20-30 років. Причому самостійно виросли в природі дерева цвітуть в набагато більш ранньому віці, ніж ті, що були висаджені людиною.

В Україні найстарішою є липа Богдана Хмельницького, яка росте у Львівській області в Золочівському районі. Вважається, що цьому дереву приблизно від 600 до 800 років, обхват його стовбура складає 7,2 метра, а висота – 15 метрів. Місцеві жителі розповідають легенду, що під цим деревом у 1648 році спочивала армія Богдана Хмельницького після перемоги над Збаражем. Нині воно під охороною як ботанічна пам’ятка природи місцевого значення.

Прикмети про липу

Липа відвертає прокляття, які посилають жінки на чоловіків. Ті прокляття вона приймає на себе. Ось чому на дереві так багато наростів.

Липовими гілками не можна бити худобу, бо здохне.

 Якщо липа у дворі засохла – чекайте біди.