В Умані в оранжереях — ровесницях дендрологічного парку “Софіївка”, ростуть п’ять двохсотрічних сагових пальм, мандарини та кумквати. Перші цеглини оранжерей були закладені за часів польського магната графа Потоцького, розповіла Суспільному завідувачка кафедри садово-паркового господарства уманського національного університету садівництва Юлія Величко.

Студенти університету садівництва в оранжереях проводять наукові спостереження, розповіла студентка-третьокурсниця Ангеліна:

“На території оранжереї Уманського НУС є дуже велика кількість тропічних рослин, ми можемо приходити сюди, допомагати нашій кафедрі. Серед видів тут є ківі, мушмула, дуже багато є видів сукулентних рослин, наприклад агава і різні кактуси, фікусове дерево, також гранатове дерево, інжир”.

blank

Студентка третього курсу Анна Цвітницька додала, що також там вчаться вирощувати рослини:

“Це нам допомагає наочно вивчати рослини, дивитися на їхню будову, допомагає їх пізнавати. Пробували ківі вирощувати з насіння — вийшло. Його дуже легко вирощувати, тому всі можуть це зробити”.

blank

Оранжереї, що нині належать Уманському національному університету садівництва були збудовані за розпорядженням графа Станіслава Потоцького — магната Речі Посполитої, засновника парку “Софіївка”, розповідає завідувачка кафедри садово-паркового господарства Юлія Величко.

“Їхня конструкція збереглась, є пічне опалення, таке як воно було колись. Температурний режим зимовий тут підтримується доволі високий, до 22 градусів мінімум”.

blank

У тропічному комплексі зростають найстарші рослини, додала пані Юлія:

“У тропічному оранжерейно-тепличного комплексу зростають найстаріші представники, які збереглися за давніх часів, їм уже по двісті років. Одна з таких — це сагова пальма, їх п’ять штук у нас в оранжереї”.

blank

blank

Тут студенти університету розмножують такі види рослин, які не поширені на території України:

“Тут ми продовжуємо збирати і доглядати рослини субтропічного поясу, які не зростають у відкритому ґрунті, тут представлені види плодових, малопоширених культур, а також субтропічні. Є пальма фінікова, є у нас також декілька рослин інжиру, є гранати, є мушмула. Бамбук, він звісно відрізняється від бамбука, який зростає в його природному ареалі поширення. Також у нас є висаджені рослини ківі, зараз вони знаходяться на початку відновлення вегетації, є маленькі листочки, надалі буде відбуватися квітування і плодоношення. І є декілька рослин хурми”.

blank

blank

blank

Колекція цитрусових, додала Юлія Величко, зібрана в окремій оранжереї – лимонарії:

“Переважно це лимони, також є мандарин, є кумквати. Цікавим є те, що тут на рослині одночасно можуть квітувати квіти і в тому числі знаходитись плоди, які дозрівають або дозріли, все це відбувається одночасно”.