Екс-секретаря Смілянської міської ради виправдано за підозрою в службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки.

Про це йдеться у вироку Смілянського суду, пише “Кропива”.

Костянтину Синьогубу, який в статусі секретаря міськради, виконував обовязки міського голови в грудні 2017 — березні 2018 років, інкримінували ч. 2 ст. 367 ККУ.

Його обвинувачували в тому, що маючи відповідні повноваження, він не скликав позачергову сесію для надання фінансової допомоги КП “Смілакомунтеплоенерго”, що призвело до несанкціонованого відбору газу. Як наслідок у комунального підприємства виникли додаткові фінансові зобов’язання перед постачальниками газу на суму понад 54 млн. грн.

Обвинувачений вини не визнав та вказував, що обвинувальний акт є фактично розправою над ним з боку державних органів через відмову взяти борги приватного “Смілаенергоінвест” на місто. Крім того вказав, що директор комунального підприємства не мав права одноосібно укладати угоди на постачання газу, так як його діяльність підзвітна міській раді. Для прийняття рішення про надання фінансової допомоги необхідно було розробити програму.

Голова правління ПАТ “Черкасигаз”, що було одним з постачальників газу, посвідчив про систематичну несплату за газ з боку комунального підприємства. Коли газ було відключено, представники міської ради вдалися до розкрадання газу, шляхом відкручування кранів та зривання пломб.

Посадовців було попереджено про суттєве збільшення вартості газу у звязку з його несанкціонованим відбором. На його думку, міська рада не намагалася прискорити можливість отримання газу в законному порядку.

Проаналізувавши доводи сторін судового процесу, суд дійшов до висновку, що норма закону, на яку посилається сторона обвинувачення не містить беззастережного обовязку про скликання сесії у виняткових випадках. А обов’язок скликати сесію не може грунтуватися на припущеннях та морально-ектичних категоріях, а має бути визначений конкретною законодавчою нормою.

Відтак суд визнав підсудного невинуватим у пред’явленому обвинуваченні та виправдав у зв’язку з недоведеністю складу злочину.