Всього кілька місяців відносного затишшя – і в Україні розпочнеться виборча кампанія, яка затягнеться аж на 2 роки. Спочатку весною 2019 року обираємо Президента, восени того ж року голосуємо Верховну Раду, і вже  в жовтні 2020 переобираємо місцеву владу. Традиційний український армагеддон буде цього разу непрогнозованим, виснажливим і, як завжди, доленосним, – пише інтернет-видання «Про все».

Протягом 2-х років постійно будуть змінюватись правила, обставини, гравці, ідеології і особистості. Нам доведеться спостерігати не лише за перевіреними методами роботи з виборцями, але й за гучними перевтіленнями, креативними інформаційними кампаніями та різноманітними ноу-хау впливу на електорат. А ще ж можливі дострокові вибори, скандальні відставки, внутрішні конфлікти і активізація військових дій. Це буде психологічний шок для непідготовлених і досить виснажливий період для задіяних.

В Черкаській області виборчі процеси вже стартували. В рамках президентської кампанії активно йде формування виборчих штабів і десятки місцевих спеців регулярно катаються в Київ на оглядини та обирають собі кращі умови. Підготовчу роботу в області вже розгорнули команди Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценко, Романа Безсмертного, Олега Ляшка, Петра Порошенко і Юрія Бойка.

В парламентських виборах процес теж набирає обертів, хоча багато що залежить від того, яким буде прізвище новобраного Президента. Не сподіваючись на прийняття Виборчого кодексу і запровадження системи відкритих списків (що дійсно малоймовірно і це – сумно), деякі кандидати вже почали кампанії, а дехто тільки приглядається і вивчає округи. Для зручності користуємось нумерацію і поділом округів з виборів 2014 року, хоча ЦВК може і змінити географічні межі.

Серед діючих народних депутатів – мажоритарників тільки 2 з 7 майже не припиняли свою роботу з виборцями. Це Владислав Голуб (в/о № 197), який, періодично конфліктуючі з місцевою владою, все ж надає точкову допомогу виборцям і громадам та розповсюджує власну газету, та Антон Яценко (в/о № 200), який встиг пересваритись з місцевими активістами, але справно засипав округ цінними і вартісними подарунками. Останнім часом активізував свою роботу на окрузі й Сергій Рудик (в/о 198). Використовуючи фінансові депутатські можливості, він взявся надолужувати втрачене. Періодично проявляються депутати-опозиціонери Геннадій Бобов (в/о 196) і Валентин Ничипоренко (в/о 199), які не дуже люблять особисті контакти з електоратом і тому здебільшого працюють через місцевих авторитетів. Народний депутат від Черкас Олег Петренко (в/о 194), хоч і не забуває округ і працює з виборцями, але неодноразово наголошував, що не планує балотуватись вдруге.  І жодного разу не з’явився на своєму окрузі Володимир Зубик (в/о 195), якому вдалося 2 рази перемогти за рахунок фінансового заохочення виборців, після чого він втрачав до них інтерес.

Претенденти на депутатський мандат теж не сидять без діла. В розрізі округів можна говорити про активність наступних персон.

В/о № 194

Черкаси

Виборчий округ повністю розташований у місті, тут легше працювати і тому буде тісно. Давно працює з прицілом на Верховну Раду депутат міської ради від «Батьківщини» Юрій Тренкін. Відомі черкаські політики Павло Карась, Олександр Радуцький, Микола Булатецький і Любов Майборода традиційно мають депутатські амбіції. Варто очікувати і появи екс-мера Сергій Одарича, якому тісно в його нинішньому амплуа, і якого ще пам’ятають виборці. Свої сили на виборах обов’язково випробують хлопці і дівчата із «Свободи» та молоді політики на кшталт Віктора Євпака.  Великі політичні сили завжди беруть участь у мажоритарних виборах і тому варто очікувати висунення Сергія Кудактіна від БПП, Олексія Романова від «Самопомочі», Дмитра Кухарчука від «Національного корпусу» та Руслана Зорі від «Громадянської позиції». Звичайно, прізвища партійних представників можуть бути іншими, а останній, можливо, піде по 197 округу, де знаходиться його електоральна база.

В/о № 195

Черкаси. Чигирин. Чорнобай. Драбів

Найхимернішій округ з точки зору географії, який фактично створений з 3-х різних частин. Природньо, що на кожному сегменті цього округу активізуються різні персоналії. Через благодійні акції і власний фонд в Чигирині системно працює Наталія Нетовкіна (ZARINA). На лівому березі аграрна династія Душейків обов’язково візьме участь у кампанії. В Черкасах може балотуватись і активно до цього готується приватний підприємець Араїк Мкртчян. Один із найбільш потужних гравців – це Роман Буданцев, який давно працює на окрузі, але розрив з «Батьківщиною» може вплинути на його шанси.

В/о № 196

Корсунь. Городище. Шпола. Катеринопіль

Київський «парашутист» Ірина Ванникова («Миронівський хлібопродукт») агресивно увірвалась на округ, який до нещодавнього вважався вотчиною місцевого магната Генадія Бобова, і вже навіть розпочала бОрдову кампанію. Суттєву підтримку і позитивний імідж серед місцевих жителів має Олег Васецький, який, щоправда, останнім часом уникає політичних процесів.  Також активнім і відомим в окрузі є депутат облради від ВО «Черкащани» Олександр Коваленко, який планомірно працює і входить до групи впливу голови Черкаської обласної державної адміністрації Юрія Ткаченка. Крім озвучених осіб, певну підтримку і впізнаваність мають Петро Євич, який є знаним і заслуженим місцевим підприємцем ще з 90-х років. Не варто забувати й Олександра Сигнаєвського, який представляє ВО «Батьківщину» і кілька компаній поспіль безуспішно балотується на окрузі.

В/о 197

Канів. Золотоноша. Черкаси

Єврооптиміст Владислав Голуб дає мало шансів своїм конкурентам, активно працюючи на окрузі, але бажаючі поборотись з ним за мандат вже є. Поет-політик Леонід Даценко вже перемагав на цьому окрузі і обов’язково спробує ще. Активно працюють в Золотоніському сегменті округу депутат облради Віктор Полозов і мер Золотоноші Віталій Войцехівський. Цікавляться округом відразу дві жінки: Людмила Русаліна («Златогор») і Наталія Заболотна (Фонд гуманітарного розвитку України). Серед молодих претендентів варто відзначити наймолодшого в Україні сільського голову Артема Кухаренка, якого може підтримати впливова на окрузі Аграрна партія, і свободівця із Києва Вадима Стоянова, який активно критикує Владислава Голуба і на цьому будує власне просування та впізнаваність.

В/о 198

Сміла. Кам’янка

Місто Сміла є центром округу, тут проживає левова частина виборців і тому важка економічна і політична ситуація в місті обов’язково вплине на виборчі перегони. Скористатись цим і зіграти на зневірі може колишній регіонал Віктор Тимошенко, який вже був депутатом від цього округу. Конкуренцію діючому нардепу Сергію Рудику також складе Анатолій Семинога, місцевий агромагнат, який вже був народним депутатом від ВО «Батьківщини». Сергій Воронов від ВО «Свобода», який має сталих прихильників у Кам’янці, також може спробувати свої сили. Крім того, шанси позмагатись за перемогу на окрузі має колишній голова Смілянської РДА – Андрій Колесник, який, окрім посади в РДА, мав досвід роботи мером Сміли і демонстрував прогресивні погляди і нестандартні підходи.

В/о 199

Жашків. Тальне. Лисянка. Звенигородка. Маньківка

На цьому окрузі поки панує затишшя, але конкуренцію Віктору Ничипоренко і його мільйонам можуть скласти його давні противники Сергій Терещук (АПК «Маїс») і Василь Фурман (Рада НБУ), які мають місцеві корені і сталих прихильників. Крім того, претендентом на мандат може стати і чинний голова Черкаської обласної ради, уродженець Лисянки, Олександр Вельбівець. Також може втрутитись у боротьбу новообраний мер Тального (Тальнівська ОТГ) Олексій Юрченко, член партії ВО “Свобода”.

В/о 200

Умань. Христинівка. Монастирище

Округ фактично приватизований народним депутатом Антоном Яценко, який є уособленням виразу «мажоритарка –зло». Серйозних конкурентів тут поки не простежується, але є підстави сподіватися, що вони з’являться і позмагаються з діючим нардепом. Одним із таких може стати ще один депутат  – Максим Поляков з Народного фронту.

Після того, як відгримять парламентські вибори, буде трохи часу перепочити, і відразу почнеться кампанія по виборам до місцевих органів влади. Кампанія ця обіцяє бути важкою і цікавою, адже вона відбуватиметься вже після завершення децентралізаційних процесів і отримання об’єднаними територіальними громадами нових кордонів, повноважень і фінансів.

Отже – шахівниця підготовлена, більшість фігур розставлені, партія ось-ось почнеться. Повторюсь, що це буде виснажливий марафон, який витягне всі життєві соки у тих, хто буде в ньому задіяний або слідкуватиме за процесами. Тому хочу дати пораду таким же, як і я, нещасним і професійно деформованим: відключіться і відпочиньте принаймні до вересня. Бо тоді вже і розпочнеться страшне … ))

Максим Михлик, керівник Черкаської обласної організації Комітет виборців України