Майже 20 років Іван Кузьменко працює в Уманських енергетичних мережах електромонтером служби засобів диспетчерського та технологічного управління. В колективі енергетика поважають за професійність та патріотизм. У часи війни він об’єднав навколо себе небайдужих українців та очолив благодійну організацію, яка активно допомагає воїнам на фронті. А свій патріотизм вкладає не лише у справи, а й у поезію, бо змалечку любив писати, тепер же видав першу збірку поезій.

Іван Кузьменко розповів про свої робочі та волонтерські будні, а також про те, як народилась його збірка «З Україною в серці».

Енергетик пригадує, що з дитинства його цікавила радіоелектроніка, тож здобувати професію вирішив саме у цьому напрямку.

blank

– За освітою я вчений-агроном, закінчив Уманський сільськогосподарський інститут. З дитинства у мене було хобі – радіоелектроніка, того часу виготовляли детекторні радіоприймачі, у 1991 році один із перших комп’ютерів я виготовив своїми руками. Тому моє хобі переросло у професію, – пригадує електромонтер служби засобів диспетчерського та технологічного управління дирекції з інформаційних технологій та зв’язку ПАТ «Черкасиобленерго» Іван Кузьменко. – Майже 20 років я працюю в службі засобів диспетчерського обладнання, обслуговую обладнання телемеханіки, яке розташоване в семи громадах Черкаської області. Обладнання досить різнопланове, наявні як старіші, так і найсучасніші зразки телемеханіки. Тому справляюсь з цим із задоволенням.

blank

Коли ж у 2014 році розпочалась антитерористична операція, енергетик одним із перших долучився до волонтерської діяльності.

blank

– Іван Кузьменко – це людина, яка з перших днів війни проявила себе як справжній патріот. Він допомагав і продовжує допомагати нашим працівникам, які захищають країну, нашим співгромадянам та захисникам, які на передовій виборюють нашу з вами безпеку і свободу,- відзначив екс-директор відокремленого структурного підрозділу «Уманські енергетичні мережі» Сергій Ченчик.

Нині ж аби ще ефективніше допомагати захисникам, доставляти необхідну допомогу у найгарячіші точки, Іван Кузьменко створив благодійну організацію «Благодійний фонд «Переможний шлях 777».

blank

– Всього у нашій організації – 44 волонтери і я 45-й, як керівник штабу, спільно ми виконуємо багато різних справ. Кожен день волонтерки виплітають по одній а то і по дві маскувальних сітки, адже вони дуже потрібні, тож «розлітаються» дуже швидко,- зазначає енергетик Іван Кузьменко.-  Загалом наш волонтерський штаб має кілька підрозділів. Підрозділ маскувань, де дівчата і хлопці виготовляють маскувальні сітки. Підрозділ «Кікімора», де виготовляють маскувальні костюми «Кікімора» та «Лісовик». Підрозділ майстрів, які ремонтують автомобільну техніку наших захисників. Є підрозділ металовиробів, де виготовляються буржуйки та евакуаційні візки. Наші екіпажі працюють по трьом напрямкам. Один доставляє допомогу на Херсонщину, інший – на Запорізький напрямок, третій, де я працюю – на Донецьку, Луганську і Харківську область.

blank

Нині ж, говорить енергетик, запитів від військових дуже багато, тому доводиться акумулювати зусилля та шукати підтримки, аби якомога ефективніше закрити всі потреби воїнів.

blank

– Під керівництвом Івана Васильовича працюється чудово, він – приємна людина, згуртував усіх нас до цієї праці. Тепер разом ми стараємося вкласти у свою працю під час плетіння сіток позитивні емоції, щоб зберегти життя наших захисників, захистити від ворога,- розповіла волонтерка благодійної організації «Благодійний фонд «Переможний шлях 777» Інна Мацьовецька.

У підрозділі маскувань працює і волонтер Віктор Кушніренко, він допомагає нарізати стрічки для сіток, аби якомога швидше виплітати вироби.

blank

– Я сподіваюсь, що таким способом ми бережемо життя і здоров’я наших воїнів-визволителів, тому будемо працювати і надалі до перемоги,- переконаний Віктор Кушніренко.

blank

Свою теплоту душі, любов до України, до її просторів Іван Кузьменко передає і у віршах. Адже переконаний, що словом також можна зцілити, надихнути на добрі справи, вселити надію, віру у перемогу, у щасливе майбутнє нашої держави.

Про хист Івана Кузьменка до поезії колеги «Уманських енергетичних мереж» дізнались нещодавно, зокрема у 2021 році, коли енергетик зібрав цикл патріотичних поезій та видав свою першу збірку.

blank

– Приємно працювати з Іваном Васильовичем, він завзятий та активний у багатьох справах. Нещодавно дізналися, що Іван Кузьменко пише вірші, він поділився своєю збіркою, прочитав нам. Сподобалося, приємно, що мій колега має талант до поезії,- зауважив начальник Уманської дільниці служби засобів диспетчерського та технологічного управління дирекції з інформаційних технологій та зв’язку ПАТ «Черкасиобленерго» Сергій Родіков.

Поетичний талант енергетика прокинувся у дитячі роки, тоді він оспівував у віршах красу природи, адже народився у селі, любив слухати спів пташок і дивитись у небо. Нині ж ці емоції він передав у віршах: «Дитинство», «Осінь», «Зимовий вечір».

blank

– Я в дитинстві почав трохи писати, потім припинив. Далі став старшим і написав вірш про перше кохання. Але прийшов час, коли знову почалось з’являтися натхнення. Зазвичай пишу ввечері пізно, коли панує абсолютна тиша, ніхто не заважає. Тоді занурююсь в ту мить, про яку хочу написати і починаю творити,- поділився творчими моментами Іван Кузьменко.

Нині ж Іван Васильович найчастіше пише поезії про українців під час війни, як в тилу, так і на передовій. Про те, як виживають, виборюють перемогу.

blank

– У збірку «З Україною в серці» увійшло 42 вірші, які стосуються України та українського народу. В основному це вірші про Україну, про її минуле, важку долю становлення як країни. А також про людей, які живуть в цій країні, людей праці, людей-воїнів, тих, які мають честь і гідність,- розповів енергетик Іван Кузьменко.- Я пропагую українське в Україні. Під час війни, яка вже триває 11 рік, почав більше писати про війну, аби зберегти у пам’яті та передати у поезіях все те, як наш мужній і сміливий народ торує шлях до перемоги,- прокоментував зміст збірки Іван Кузьменко.

blank

Говорить, що найбільше мріє, аби став реальністю його вірш «Сон». Саме там він оспівує вже мирну Україну, яка перемогла, вистояла, розквітла та стала одним з кращих місць на землі. Ну а поки він спільно з однодумцями, волонтерами, колегами максимально працює заради перемоги і словом і ділом.

Я вірю, як приснилось, так і буде!
Завжди іде весна після зими!
Розвіється пітьма, тоді здобудем
І мир, і злагоду, бо того варті ми!
(Автор: Іван Кузьменко)