Заступник начальника Управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Лариса Кошова розповідає про те, як убезпечити себе від кору та акцентує на особливостях вакцинації. Вона наголошує на тому, що специфічного лікування від цієї хвороби не існує, тож лише щеплення допоможе захиститися від небезпечної інфекції, інформують в облдержадміністрації.

– Згідно з Календарем профілактичних щеплень в Україні вакцинація проти кору є обов’язковою, – зазначає Лариса Миколаївна. – Її проводять у 12 місяців і 6 років. У районах з високим ризиком захворювання, рекомендований вік введення першої дози вакцини може бути перенесений на 9 місяців. Тобто календар передбачає проведення імунізації в певні вікові періоди. Завдяки цьому формується колективний імунітет, а відтак блокується циркуляція і життєдіяльність небезпечного збудника.

Лариса Миколаївна інформує про правильність порядку використання вакцини для профілактики кору, паротиту, краснухи різних вікових груп. Він передбачений вимогами наказу МОЗ України від 26 червня 2018 року № 1216 «Про проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічним показанням». Зокрема, йдеться в ньому про те, що вакцинацію для профілактики кору контактних осіб проводять дорослим, віком до 30 років, одноразово. Так, щепленню підлягають ті, хто не має в анамнезі перенесеного кору або не мають в документації двох щеплень (відсутні 2 дози чи в анамнезі 1 доза щеплення). Чи, приміром, особи мають негативні результати лабораторного обстеження щодо наявності антитіл IgG, також, якщо не мають протипоказань, що зазначені в інструкції для медичного застосування вакцини для профілактики кору, паротиту, краснухи. Водночас слід уникати вагітності жінкам, які її планують, не менше ніж один місяць після щеплення вакциною.

– Важливо, що якнайшвидше необхідно вакцинуватися проти кору тим особам, які перебувають в осередку з хворими – зокрема в перші 72 години з часу контакту, – наголошує посадовиця. – Або ж варто якомога раніше вакцинуватися, навіть якщо вже минуло три доби після контакту й клінічних симптомів кору немає. Це забезпечить імунітет на майбутнє, хоч людина і не інфікувалась.

Лариса Кошова деталізувала й про вакцинацію осіб із груп професійного ризику. Вона додала, що щеплення проводиться так, аби особа мала дві дози вакцини за життя. Мінімальний інтервал між двома щепленнями для профілактики хвороби має становити щонайменше 1 місяць.

Як зауважила заступник начальника управління, на Черкащині з початку цього року виявлено 213 хворих на кір, з яких 115 дітей. Госпіталізували загалом 165 людей. Водночас вона зазначила, що днями спільно з профільними службами й організаціями проведено засідання оперативного штабу з реагування на ситуацію з поширення кору. Під час нього визначили першочергові заходи щодо визначення епідситуації та попередження захворюваності населення на цю хворобу.