Цього року День фармацевтичного працівника відзначається 21 вересня, це професійне свято  всіх працівників фармацевтичних підприємств, провізорів, технологів та інших працівників дотичних до цієї галузі.

З нагоди щорічного свята обласною службою зайнятості складено професійний портрет таких фахівців.

До професійно важливих якостей працівників фармацевтичної галузі відносяться: уважність, спостережливість, точність, просторове мислення, акуратність, стійкість до монотонності. У своїй роботі такі фахівці використовують обізнаність у хімії, математиці, анатомії, латині. Ґрунтовні знання з асортименту лікарських засобів, фізико-хімічних властивостей медичних препаратів, технології приготування, правил зберігання також є важливими складовими професіонала своєї справи. Фармацевт повинен вільно орієнтуватися в інструкції до застосування та дозування препаратів, в їх сировині.

На Черкащині спеціальність «Фармація, промислова фармація» можна отримати в Черкаській медичній академії.

 

Професія фармацевта на сьогодні – одна з найбільш затребуваних на ринку праці України. У переважній більшості ці фахівці працюють в аптеках та відпускають ліки покупцям. Але вони не тільки продають препарати, а й перевіряють рецепти лікарів, видають ліки за цими рецептами, або пропонують аналоги, пояснюють як правильно та безпечно приймати препарати.

Ще одним напрямком діяльності фармацевта може стати наука, тобто робота в лабораторіях, науково-дослідних інститутах чи підприємствах з виробництва лікарських препаратів.

Такі фахівці також можуть працювати дистриб’ютором, тобто представником фармацевтичної компанії, який забезпечує взаємозв’язок між виробником ліків та аптекою і часто виконує обов’язки торгового представника.

З початку поточного року до обласної служби зайнятості від роботодавців Черкащини надійшло 47 вакансій фармацевта, провізора, провізора-косметолога, які були протягом двох календарних днів укомплектовані.

Що стосується громадян, які шукали роботу за цією професією, то таких за цей період було 193 особи. На сьогоднішній день на обліку служби зайнятості перебуває 79 безробітних.

У переважній більшості вакансії надходили від ЧОКП «Фармація», КП «Аптека № 182», ТОВ «Аптека Фарм», ТОВ «Олс-Фармація», ТОВ «Аптека «Надія»», ТОВ «Аптека «Надія»», ТОВ «Аптека «Юфарм»», ТОВ «Ваша аптека»,  місцевих підприємців Олени Кулініч, Павла Бугайова, Ірини Атамась, Ольги Щербак-Кальченко та інших.

Рівень заробітної плати серед заявлених вакансій в середньому становить близько 4-6 тис. грн.

Відділ інформаційної роботи ОЦЗ