77 пайовиків із села Деньги Золотоніського району купились на солодкі обіцянки місцевого фермера із Бельгії Тома Ван Гоі, який орендує тут більше двох з половиною тисяч гектарів землі, і заключили із його підприємством «Гранекс-Черкаси» договори на 49,9 років з елементами емфітевзису. За таку угоду Ван Гоі, за нашою інформацією, заплатив кожному по 94 000 гривень, тобто фактично по 1 884 грн. за рік. Щоправда, гроші віддав всією сумою і відразу, що і принадило стільки людей…

Однак іншим пайовикам, які не «продали» свої паї бельгійцю (а емфівтезис передбачає передачу права оренди у спадок нащадкам нинішнього орендаря, або продаж такого права іншим особам), а просто віддали в оренду на 5 – 10 років, «Гранекс-Черкаси» платить зовсім іншу суму – приблизно 7 610 грн. на рік, бо така середня ціна оренди паю на тих землях. Тобто на кожному із тих 77 пайовиків, які купилися на отой емфівтезис,  він економить щороку близько 5 726 грн., а на всіх виходить 440 902 грн. на рік або більше 22 мільйонів за весь строк дії договору!

Вигідно? Ще б пак! Саме тому бельгієць так завзято переконує й інших пайовиків підписувати з ним такі кабальні договори, адже потім забрати в нього свою землю чи витребувати за неї більше грошей практично буде неможливо ані нинішньому поколінню деньгівчан, ані наступному. Бо договір діятиме, навіть якщо сам пайовик помре.

І що цікаво, при цьому Том Ван Гоі усіляко хизується, що серйозно вкладається в розвиток інфраструктури села. Проте, за інформацією із Деньгівської сільської ради, за соціальною угодою він перераховує сільраді приблизно 300 000 грн. на рік, в цю суму також включаються кошти, видані жителям як допомога, кошти на проведення заходів тощо.

По факту, Том Ван Гоі «дарує» з барського плеча деньгівчанам те, що на них же і зекономив, та й то – не все! Тобто рядиться в благодійники за чужий кошт, фактично не поклавши на розвиток села  жодної власної копійки!

А якщо ще й врахувати кошти від оренди паїв, власники яких померли і де спадщина не переоформляється роками (найчастіше через брак коштів у спадкоємців), – а таких у «Гренаксу» також чимало, – то сума економії бельгійця на деньгівчанах зростає ще більше.

Нещодавно ми писали про дідуся-лікаря, 79-річного Володимира Зимовця, якого Том Ван Гоі роками водив за носа, орендуючи безкоштовно його пай і не оформлюючи йому спадщину, як обіцяв зробити. Глянувши на наведену вище просту арифметику цілком зрозуміло, чому так званий інвестор дурив людину: бо для нього копієчка до копієчки – і в кишені черговий мільйон. І саме тому він вишукує серед селян слабких, так би мовити, жертв: одиноких пенсіонерів, неблагополучні сім’ї, родини у складних життєвих обставинах, яким терміново потрібні гроші. Ці люди раді будь-якій копійці і до того ж не здатні себе захистити, а тому ними можна безкарно «користуватися» задля власної наживи.

Зрештою, про які моральні засади можна говорити, якщо ми вже не раз писали про те, як зневажливо ставиться Том Ван Гоі до українських законів, і навіть кримінальна відповідальність його не лякає. То він зруйнував десяток унікальних історичних пам’яток-курганів, то питну воду викачував без дозволів на технічні цілі, то загиджував поля гнилою картоплею

А чого б ні? На жаль, у нашій країні кожен, хто грабує мільйонами – не злодій, а поважна людина. Посадить же можуть за вкрадений мішок дерті! І так буде доти, доки прості українці будуть дозволяти над собою знущатися усіляким зайдам…

Варвара Горова