У Черкасах побував філателіст і громадсько-мистецький діяч Олександр Канівець. У рамках Всеукраїнської історичної пересувної філателістичної виставки «Незламний, нескорений козацький дух українського народу» він мандрує Україною. Представляє тематичну колекцію листівок, конвертів і марок, аби показати унікальність наших міст і сіл, духовну міць українців і єдність держави. Інформує пресслужба Черкаської міської ради.

Олександр Канівець називає це не подорожжю, а унікальною історичною місією, аналогів якій не було. З квітня 2022 року зі своєю пересувною виставкою він безперервно їздить по Україні. Нині філателістична  колекція нараховує близько 300 авторських робіт. Одночасно Олександр Володимирович створює нові авторські листівки, конверти, марки, присвячені пам’ятним знакам на честь видатних діячів української нації та знакових історичних подій. На їх основі пише одноіменну книгу.

«Ця пересувна виставка є вищим пілотажем мистецького фронту України, аналогів якому не було, – говорить пан Олександр. – У такий спосіб я підкреслюю ідею про духовне багатство українців, які у хвилину небезпеки захищають рідний край».

Олександр Канівець працював юристом у системі МВС України. Входить до Київського товариства Асоціації філателістів України, та черкаського земляцтва «Шевченків край у м.Київ». Вийшовши на пенсію, продовжує улюблену з молодості філателістичну справу, популяризує історію України.

За 10 місяців він відвідав майже 170 населених пунктів, з його ініціативи проведено близько 40 філателістичних виставок у різних містах. Мріє об’їхати всю країну, в тому числі й прифронтову зону. Днями Олександр Володимирович завітав до Черкас.

blank

«На Черкащині мені бути особливо зворушливо, бо я родом із Монастирища, син художника і майстрині-вишивальниці, – говорить філателіст. – Втілювати цю безперервну пересувну виставку непросто, адже їжджу я власним коштом. Однак мушу триматися, бо це для майбутніх поколінь, тому  дуже відповідально. Популяризуючи нашу історію, звитяжний український козацький дух, видатних особистостей, я показую людям, наскільки  важливі нам зараз, у часи випробувань, патріотизм і єдність нашої держави, підтримка один одного для здобуття перемоги України».

blank

Конверти із марками філателіст виготовляє власноруч, офіційно документує, марки гасить на місцевих поштамтах, презентує керівництву місцевих громад і дарує музеям. Колекція стане основою його майбутньої книги, яка буде підсумком естафети і матиме таку ж назву: «Незламний козацький дух українського народу».

«Це буде жива книга, авторська ручна робота, створена в екстремальних умовах, – розповідає популяризатор української історії. – Усі пам’ятні місця, які я відвідав, вже на моїх конвертах. Отож, маю чудові та надзвичайно рідкісні екземпляри, котрі завдяки філателії можна демонструвати людям у всьому світі».

Зазначимо, що Олександр Канівець ініціював і провів кілька філателістичних експедицій, найбільші з яких – «Україна – День Незалежності» 2008 року та міжнародний поштовий похід-реквієм «Останнім шляхом Кобзаря» (до 150-річчя перепоховання Тараса Шевченка). Утілив і десятки поштових естафет до ювілейних і знакових подій. Зокрема, «Черкащина – серце України», «250 років Коліївщині», «50 років Київському метрополітену», «70 років УПА», «150 років українській залізниці», «Євро-2012», «290 років Донбасу», «70 років визволення України» та інші.