Як війна вплинула на кількість ФОПів? Кому зараз можна не сплачувати податки? Що робити ФОПам, які виїхали за кордон? Фахівці рекрутингового агентства Talentica поспілкувалися з фінансовими експертами й підготували відповіді на популярні питання щодо роботи ФОПів в умовах війни.

Динаміка розвитку ФОПів в Україні

Кількість фізичних осіб-підприємців (ФОПів) в Україні впевнено зростає. Так, у 2021 році їх стало більше на 4%. Драйвером росту, безумовно, були ІТ-спеціалісти: кількість IT-ФОПів збільшилася на 25,7%, тоді як у сфері гуртової торгівлі — на 2,3%, а роздрібної торгівлі — на 1%.

Зростання кількості ФОПів означає відповідно й зростання податків. За останні 10 років дохід держбюджету від ФОПів виріс майже в 34 рази. У 2021 році ФОПи заплатили рекордну суму єдиного податку за останні 10 років — 34,8 млрд грн.

Станом на січень 2022 року в Україні нараховувалося майже 2 млн ФОПів — це найкращий результат за останні 5 років. У трійку найпопулярніших видів діяльності ввійшли:

  • 32,5% — роздрібна торгівля;
  • 11% — комп’ютерне програмування;
  • 5,4% — гуртова торгівля.

Після початку повномасштабного вторгнення росії реєстрацію нових ФОПів на місяць призупинили, щоб захистити дані підприємців. Після відновлення можливості реєстрації за першу ж добу 28 березня зареєструвалися онлайн 1048 підприємців. На першому місці опинилися ФОПи, які надають інформаційні послуги, на другому — програмісти, на третьому — роздрібні торговці. У підсумку за березень 2022 року в Україні з’явилося майже стільки ж фізичних осіб-підприємців, скільки й за березень 2021-го.

Як держава підтримує ФОПів під час війни

З 1 квітня 2022 року й до припинення або скасування воєнного стану на території України для фізичних осіб-підприємців діють особливі правила, які можуть відрізнятися в залежності від категорії ФОПа.

ФОПи, які працюють

Згідно з Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», актуальні наступні положення.

ФОП (1 ГРУПА ЄП) ФОП (2 ГРУПА ЄП) ФОП (3 ГРУПА ЄП)
Сплата єдиного податку Має право не сплачувати. Має право не сплачувати. Зобов’язаний сплачувати.
Сплата ЄСВ за себе Має право не сплачувати. Має право не сплачувати. Має право не сплачувати.
Перевірки контролюючих органів Не здійснюються (окрім фактичних та камеральних, які здійснює податкова), а ті, що розпочаті, зупиняються.
Несвоєчасна сплата податків, зборів або подача звітності ФОП звільняється від відповідальності, передбаченої Податковим кодексом, якщо виконає зобов’язання протягом 3 місяців після припинення або скасування воєнного стану. Пеня та штрафи, передбачені Законом України «Про ЄСВ», у період дії воєнного стану не застосовуються.

Крім того, на період дії воєнного стану ФОПи 3-ї групи (незалежно від доходу) можуть перейти на спрощену систему оподаткування в розмірі 2% від доходу. Щоб перейти на спрощену систему, потрібно подати відповідну заяву до органу контролю. Спрощене оподаткування почне діяти з наступного після подання заяви робочого дня. Станом на 30 березня такою опцією скористалися понад 118 тисяч ФОПів.

Також, якщо підприємець 2-ї та 3-ї групи не може сплачувати заробітну плату працівнику через війну, він має право:

  • за згодою працівника надати йому відпустку без збереження заробітної плати;
  • призупинити дію трудового договору, повідомивши працівника будь-яким доступним способом. При цьому, згідно з законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», відшкодування зарплати «покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України».

Мобілізовані ФОПи

Мобілізованих ФОПів на весь період військової служби звільняють від нарахування, сплати та подання звітності з єдиного податку. Для цього необхідно подати заяву до податкової служби за місцем реєстрації впродовж 10 днів після демобілізації.

Якщо у мобілізованого ФОПа 2-ї та 3-ї групи є наймані працівники, то щодо них діють такі правила:

  • відстрочка сплати прибуткового податку та військового збору (сплачуються протягом 180 календарних днів з першого дня демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій);
  • відстрочка сплати ЄСВ (сплачується протягом 180 календарних днів з першого дня демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій).

ФОПи з мобілізованими працівниками

ФОП має право не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, яких мобілізували на військову службу до Збройних Сил України.

ФОПи, які працевлаштували переселенців

У цьому випадку ФОП-роботодавець отримує від держави 6500 тисяч гривень компенсації. Для отримання компенсації потрібно подати заяву в паперовій формі в центрі зайнятості за місцеперебуванням роботодавця або в електронній формі через портал «Дія» чи надіслати її на адресу електронної пошти центру зайнятості.

Як працювати ФОПам, які виїхали за кордон

Через військову агресію Росії багато людей, зокрема й фізичних осіб-підприємців, були вимушені переїхати в межах країни або за кордон. У ФОПів, які зараз знаходяться в інших країнах, виникає питання, як законно працювати та де платити податки.

Ключове поняття в цьому питанні — податкова резидентність. Під цим терміном розуміють зобов’язання підприємця платити податки в тій країні, в якій він знаходиться понад 183 дні на рік. ФОП вважається податковим резидентом України, якщо він:

  • зареєстрований в Україні як фізична особа-підприємець;
  • продовжує вести бізнес як ФОП;
  • отримує дохід на рахунки в банках України;
  • знаходиться в Україні понад 183 дні на рік.

У такому разі фізична особа-підприємець може продовжувати бізнес та сплату податків в Україні, тобто закривати український ФОП та відкривати новий за кордоном не потрібно.

Втім, статус податкового нерезидента ще не означає, що вам не треба платити податки в країні перебування. Це залежить від законодавства конкретної країни та видів доходів, що отримує ФОП.

Аби визначити, які податки сплачувати, потрібно звернутися до податкового законодавства України та країни перебування, модельної конвенції ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку) або отримати консультацію спеціаліста з податків. Подвійного оподаткування підприємець може уникнути, якщо знаходиться в країні, з якою Україна має відповідну угоду (наприклад, Польща, Німеччина, Румунія, Чехія та Туреччина). Для цього треба отримати довідку, що підтверджує статус податкового резидента України.

Якщо ж фізична особа-підприємець вирішує не повертатись і залишитись працювати в іншій країні, необхідно припинити комерційну діяльність в Україні та розпочати її за кордоном. Майте на увазі, що аби стати податковим резидентом іншої країни, потрібно відповідати певним умовам, зазначеним у її законах. У випадку найпопулярніших європейських країн ключова вимога — перебування там понад 183 дні на рік.

Чи можуть ФОПи використовувати PayPal в Україні

Використання PayPal в комерційних цілях в Україні недоступно, тому ФОП не може приймати через цю платіжну систему кошти від іноземних замовників. Згідно з роз’ясненням PayPal, в Україні доступні такі опції сервісу:

  • P2P-платежі від друзів та родини;
  • переказ коштів з PayPal Wallet — українські клієнти, які отримують гроші від друзів та родини на свій український гаманець PayPal Wallet, можуть переказати ці кошти на свій банківський рахунок, прив’язавши дебетову або кредитну картку. Зняти гроші можна тільки в гривні.

Як ФОПу орієнтуватися в нових бізнес-умовах

Попри війну кількість ФОПів в Україні продовжує зростати. Щоб бути в курсі, як зараз вести бізнес та сплачувати податки, підприємцям варто:

  • ознайомитися зі змінами в Податковому кодексі України, які діють під час воєнного стану для їхньої групи платників податків;
  • у разі виїзду за кордон — вивчити податкове законодавство відповідної країни або звернутися за консультацію до спеціаліста;
  • постійно стежити за оновленнями законів для підприємців — наприклад, у телеграм-каналі Податкової служби України.