Українські енергетики сьогодні роблять буквально неможливе, щоб український енергетичний фронт вистояв. Вони борються з блекаутами, балансують з переключеннями, аби у кожного українця в оселі було світло. І без вагань їдуть відновлювати знищену або пошкоджену енергосистему деокупованих міст та сіл. Часто працюють у сніг і в дощ, без сну і перепочинку, від самого ранку і до пізнього вечора.

Вони встигають усе і всюди. Ось розчищають лінії електропередач на Черкащині і допомагають сусіднім регіонам. Одна з бригад нещодавно повернулася з Миколаївщини, там з березня не було світла. Більшість важливого обладнання пошкоджено обстрілами.

«Ми ремонтували лінії сто десять тисяч і тридцять п’ять тисяч. Були пошкоджені там, де снаряд розірвався, і навіть анкери були пошкоджені. –  каже Олександр Піхур, електромонтажник високовольтних ліній, і додає, що тільки дізнався, що треба допомагати Миколаївщині, попри хвилювання рідних, погодився без вагань. – Я колись дивився на Снігурівку, як вона постраждала від тої навали фашистської, то мені хотілося принести людям якесь добро. І я з радістю поїхав туди».

Побаченим черкащани були шоковані: навколо все розбомблено, багато високовольтних ліній зруйновано, дроти обірвані, опори повалені. Відновлювати їх довелося під постійним дощем і в багнюці.  Працювали від самого ранку і до пізнього вечора впродовж двох тижнів, ішли за саперами.

«Спочатку ми трошки боялися, а потім  вже просто робили свою справу. Дуже сильні пошкодження, пошкоджені опори, пошкоджені дроти. Я такого ще не бачив», – розповів Олександр Піхур.

Служба високовольтних ліній, на якій працює Олександр, обслуговує три тисячі кілометрів високовольтних ліній на Черкащині. У службі п’ять бригад. Нині у кожної, крім роботи у своєму регіоні, ще й допомога сусідам.

«У відрядженні вони працювали з раннього ранку і до темна. Навіть у темну пору доби вони відновлювали і ремонтували. Для того, щоб у людей було світло, треба було якомога швидше відновити ці лінії», – каже Олександр Келеберда, начальник служби високовольтних ліній «Черкасиобленерго».

Бригади їздять відновлювати мережі у постраждалих регіонах почергово. Перша була на початку жовтня. Інші тримають фронт удома. Тут теж через постійні обстріли енергетичних об’єктів України фахівці на місцях роблять буквально неможливе. Подекуди за кілька годин повертають людям світло.

«Мережі не пристосовані до того, щоб стояли вимкненими. І коли ми їх вмикаємо, дуже багато трапляється різних  нештатних ситуацій. Це горить обладнання, відмовляє автоматика», – розповів Валентин Бурла, заступник технічного директора з високовольтних мереж ПАТ «Черкасиобленерго».

На цю роботу беруть лише висококваліфікованих робітників. А їх нині катма, бо такі і на фронті на вагу золота. Багато енергетиків воює, тил тримають і за себе, і за них ті, хто лишився. Але вони не нарікають, бо не з чуток знають ціну перемоги.

«Коли дивишся на людей, то втоми ти вже не відчуваєш. Ми наближаємо свою перемогу», – переконаний Олександр Піхур.