Треті парламентські вибори поспіль, починаючи із 2012 року, на Черкащині обиратимуть депутатів у семи «мажоритарних» округах. Цьогоріч для участі в парламентських «перегонах», що відбудуться уже 21 липня, в області зареєструвалися 116 кандидатів в депутати. З них для 49 – це будуть перші вибори.

Активісти ОПОРИ проаналізували перелік всіх кандидатів у одномандатних виборчих округах у Черкаській області і вибрали головне про них.

Центральна виборча комісія зареєструвала 116 кандидатів в народні депутати по семи одномандатних виборчих округах Черкаської області. Найбільше кандидатів зареєстровано на 195 окрузі (27 осіб) та 198 виборчому окрузі (22 особи). У свою чергу найменше – на окрузі № 200 – 9 осіб. З них 65 йдуть самовисуванцями, 51 кандидат висунутий партіями. По сім кандидатів, тобто на всіх округах, висунули партії «Слуга народу», «Європейська Солідарність» та «Сила і честь», шість кандидатів йде від «Опозиційного блоку».

Для порівняння: на парламентських виборах 2014 року на Черкащині був зареєстрований 101 кандидат в нардепи, у 2012 році – 99 кандидатів.

Щодо поділу на виборчі округи, то межі семи «мажоритарних» округів (194-200) на цьогорічних виборах збігаються з тими, що були у 2012 та 2014 роках.

Нагадаємо, вибори 2006 та 2007 років проходили за пропорційною системою, а територія Черкащини тоді була поділена на вісім округів (199-206 – їх межі можна переглянути ТУТ). Ще раніше, на парламентських виборах 2002 року, область розділялася на сім «мажоритарних» округів (195-201, їх можна переглянути в матеріалі ТУТ).

По «мажоритарці» йдуть два десятки чинних депутатів Черкаської міської та обласної рад

По семи виборчих округах області до парламенту балотуються відразу 14 чинних депутатів Черкаської обласної ради.

По 194-му округу до парламенту самовисуванцям балотуються депутати обласної ради Микола Булатецький (був обраний до ради від «Радикальної партії», а нині є позафракійним) та Олександр Рибченко (обраний від «Партії ветеранів Афганістану», нині керівник групи «Основа»).

По 195 округу у Верховну Раду самовисуванцями йдуть Роман Буданцев (обраний від ВО «Батьківщина», нині член фракції «Радикальної партії»), Микола Пошиваник (фракція «Радикальної партії») та Олександр Рябошлик (фракція УКРОП).

blankПо 197 округу зареєстровані депутати-самовисуванці Вадим Гайович (обраний від «Радикальної партії», нині позафракційний) та Володимир Доманський (фракція БПП «Солідарність»). Також від «Аграрної партії» балотується Віктор Полозов (член фракції ВО «Черкащани»).

По 198 округу йдуть самовисуванці Ігор Нестеренко (обирався від «Радикальної партії», нині позафракційний) та Костянтин Омаргалієв (керівник фракції БПП «Солідарність»). Окрім того, ВО «Свобода» висуває кандидата Сергія Воронова (фракція ВО «Свобода»), а партія «Народний рух України» – Валентину Коваленко (обрана він ВО «Черкащани», нині позафракційна).

blankНа 199 окрузі від «Радикальної партії» балотується Володимир Копійченко, який також є членом фракції цієї ж партії у обласній раді. На 200 окрузі самовисуванцем йде Олег Баштан – керівник фракції «Радикальної партії» в обласній раді.

Також у одномандатних виборчих округах на Черкащині зареєстровані п’ять чинних депутатів Черкаської міської ради. Всі вони висунуті партіями.

Так, «Партія вільних демократів» висунула Олександра Згіблова (194 округ) та Володимира Гриценка (195), партія ВО «Черкащани» – Івана Сухарькова (194) та Павла Карася (198), а «Європейська Солідарність» – Олександра Савенка (195).

Окрім того, на Черкащині також зареєструвався депутат Вишневої міської ради, що на Київщині, Сергій Нагорняк. Він висунутий партією «Слуга Народу» по 199-му виборчому окрузі.

Шестеро чинних депутатів ВРУ знову йдуть за округами

Із загального числа зареєстрованих кандидатів – шість чинних нардепів. П’ятеро з них ідуть по округах, у яких вигравали у 2014 році: Геннадій Бобов – 196, Владислав Голуб – 197, Сергій Рудик – 198, Валентин Ничипоренко – 199, Антон Яценко – 200. Окрім них, також зареєстрована кандидаткою по 199 округу чинна депутатка Світлана Заліщук, яка обиралася до парламенту по списку партії БПП «Солідарність».

blankВсі вище перелічені кандидати йдуть на вибори самовисуванцями і всі є безпартійними.

Разом з тим, на двох округах в числі кандидатів чинних депутатів немає. Так, на 194-му п’ять років тому переміг Олег Петренко. Цього разу він йде до парламенту по списку партії ВО «Свобода» під №11. На 195-му окрузі чинним народним обранцем є Володимир Зубик. Цьогоріч до Верховної Ради не балотується. Натомість по округу кандидаткою є його колишня помічниця Лариса Малкова.

«Гості» з Хмельницького та два Голуби

Загалом із 116 зареєстрованих кандидатів 31 особа проживає за межами Черкаської області.

На 195 виборчому окрузі, де загалом кандидатів найбільше, зареєструвалися відразу п’ять осіб із Хмельницької області, а також ще дві з Київської області та одна зі Львову. Всі вони йдуть як самовисуванці.

Олександр Цуран, Олена Франків, Костянтин Ткач, Ліна Стопчак і Артем Прокопов проживають у місті Хмельницький. Вони зареєстровані кандидатами 23 та 24 червня. Документи для програм кандидатів Франків, Стопчак та Цуран створені 17 червня у період з 12:00 до 12:30, документи для програм Прокопова та Стопчак створені одним видавництвом Ya Blondinko Edition. Програми кандидатів містять дещо схожі тези на кшталт: «Черкащина за мир та реформи», «Мир – українській землі», «Мир, безпека та процвітання нашому дому!».

Окрім того, також на цьому окрузі зареєстровано двох кандидаток із Тального, які вказують, що працюють в одному підприємстві –  ТОВ «Омега».

– Цуран, Франків, Федунь, Ткач, Стопчак, Прокопов, Єфремова, Легомінова, Мельник і Польова попри те, що з іншого регіону, або як у випадку із “колегами з Тального” – з іншого округу, і зовсім не провадили жодної кампанії, однак усі подали максимальну кількість кандидатур на членів ДВК. Якщо додати сюди ще ті відомості, які ми отримуємо простими операціями з документами їхніх програм, і можна цілком небезпідставно висувати версію, що ймовірно це так звані технічні кандидати, яких де-факто зареєстрували представники якогось іншого кандидата, чи й кандидатів, аби мати більше місць у ДВК і, як мінімум, вагомо впливати на їхню роботу. Класична «брудна технологія». Однак закон не передбачає реакцію на подібне, позаяк і не містить такого терміну як “технічний кандидат”, тож фактично – це легальна технологія. На 195-тому окрузі із поданнями на членів ДВК звернулось 28 суб’єктів, з яких десять – якраз ці  ймовірно “технічні” кандидати. Тож ми можемо мати ДВК, які наполовину, а то і більше можуть складатись з представників одного кандидата. Це однозначно не є добрим, – коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області Захар Колісніченко.

На 197 виборчому окрузі зареєстровано двох кандидатів з однаковими прізвищами та іменами: Голуб Владислав Володимирович (чинний нардеп, зареєстрований 13 червня) та Голуб Владислав Миколайович (житель міста Києва, зареєстрований 25 червня). Програми кандидатів вкрай схожі не лише назвами: «Сила результату – це діяти, а не говорити» у Голуба В.В. і «Сила результату – це сила народу» у Голуба В.М. Окрім того, навіть їх підпункти є ідентичними.

Варто нагадати, що під час виборів 2014-го року, окрім на той момент чинного нардепа Даценка Леоніда Миколайовича, були зареєстровані два жителі Фастова: Іван Даценко та Олег Даценко. У сумі два Даценки з Київщини здобули близько 4,1% голосів. Натомість Леонід Даценко набрав 29,5% голосів і поступився якраз Владиславу Голубу, результат якого склав 34,16%.

blank

Окрім того, на Черкащині три кандидати-мажоритарники так чи інакше використали для власної реклами назву політичної партії «Слуги народу». Про це ОПОРА детально писала ТУТ.

«Нові» й «старі» обличчя

Насамкінець зазначимо, що із числа всіх зареєстрованих кандидатів (їх, нагадаємо, 116) 67 кандидатів раніше вже брали участь виборах. Натомість 49 кандидатів не балотувалися до рад будь-якого рівня.