З 1 вересня всі школи працюватимуть за новим Державним стандартом початкової загальної освіти – в умовах Нової української школи.

Отож, якою має бути сучасна українська школа, й зокрема, початкова, розповів перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль:

“Її концепція, насамперед, передбачає збереження цінностей дитинства, гуманізацію освітнього процесу, талановитості кожної дитини. Тобто має забезпечити гармонійний розвиток дитини відповідно до її вікових та психофізіологічних особливостей, природних задатків та потенційних можливостей, розвивати самостійність, творчість і допитливість.

Основне завдання нової початкової школи – це, по-перше, істотна зміна підходу до навчання, а саме: акцент на вміння, інтегроване навчання. По-друге, це оновлені навчальні матеріали для першого класу, що базуються на практичній та дослідницькій діяльності учнів, виконанні завдань у парі та групі, роботі в команді. По-третє, важливим є формування та розвиток критичного мислення дітей. Таким чином школа має стати закладом пізнання й відкриття нового!

Зауважу, успішний старт реформи залежить і від підготовки вчителів, які працюватимуть з новими першими класами. До цього в Міністерстві освіти підійшли з усією серйозністю. Згідно з наказом МОНУ «Про деякі організаційні питання щодо підготовки педагогічних працівників для роботи в умовах Нової української школи» працівники Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних підготували 42 тренери для підвищення кваліфікації педагогів відповідно до нової Концепції. Так, у березні-липні цього року колективом інституту післядипломної освіти вдалося підготувати 851 вчителя початкових класів, а ще близько 800 учителів іноземної мови, понад 500 вчителів-предметників (фізкультура, мистецтво тощо), майже 600 заступників директорів шкіл щодо роботи за новим Державним стандартом початкової освіти.

Між тим, на базі районних і міських відділів освіти всі педагоги, які працюватимуть з учнями перших класів, пройшли обов’язковий дистанційний  етап навчання на платформі ЕD-ERA та отримали електронні сертифікати. Вони надають право працювати у Новій українській школі. Це свідчить про якість володіння ними інформаційно-телекомунікаційними технологіями.

Окрім цього, вчителі початкових класів пройшли навчання «Гра по-новому, навчання по-іншому в освітньому просторі Нової української школи» щодо методики роботи з комплектами LEGO. Між іншим, всі перші класи області, а їх 721, отримали комплекти LEGO Six Bricks – більше 12 тисяч наборів та LEGO Play Box – понад тисячу наборів.

Зазначу також, на реалізацію проекту Нової української школи з державного бюджету Черкаській області виділили 43,6 млн грн. З них більше 31 млн грн – на закупівлю дидактичних матеріалів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів. А також майже 12 млн грн на підвищення кваліфікації вчителів.

І наостанок, у 2018-19 навчальному році в школах Черкащини навчатиметься понад 12,5 тис. першокласників. Їх, до речі, на 3 тисячі більше порівняно з минулим роком”.