Школярі Ярослав Теленько та Олег Чмихало подали на “Громадський бюджет” проєкт про створення 2300 місць для парковки велосипедів на території усіх черкаських шкіл. Розповідає Суспільне.

За словами Ярослава, причиною подання такої ідеї на “Громадський бюджет” стала відсутність велопарковки біля його школи. Додає, загалом у Черкасах протяжність велодоріжок всього 2 км:

“Ми бачимо чітку проблему: наразі в Україні, зокрема, в Черкасах, серед молоді велокультура не дуже популярна. Молодь не привчена їздити на велосипеді, тому що немає жодних умов для того, щоб діставатися велосипедом до школи: велопарковки відсутні, велоінфраструктури теж немає”, – повідомив він.

За словами Олега Чмихала, втілити задумку планують на території 36 міських шкіл:

“Це дуже поліпшило б наше місто. У велосипедів взагалі немає ніяких мінусів, це корисно для здоров’я, це розвантажує трафік міста, це зменшує кількість викидів. Якщо діти почнуть користуватися велосипедами зранку, то буде менше заторів на дорогах”

За словами заступниці директора черкаської гімназії №31 Світлани Бондар, каже: біля входу у заклад була розміщена велопарковка на 5 місць, але через укладання плитки її прибрали.

“Діти користувалися нею, але не постійно. Велосипед потрібно залишати на тривалий термін, а тепер його немає де залишити”, – зазначила вона.

За словами заступниці директора черкаської школи №33 Тетяни Шкунди, у їх школі місця для велопарковки немає, і такий проєкт від черкаських школярів керівництво б підтримало.

“Дуже хотілося б, щоб дійсно такий проект запрацював, це можливість для дітей оздоровитися, це екологічно”

За словами Ярослава Теленька, коштуватиме такий проєкт місту 1 млн 600 тисяч гривень.

Цьогоріч на “Громадський бюджет” два проєкти подали неповнолітні. За словами заступниці директора департаменту фінансової політики Олени Шевченко, Один із цих проєктів – встановлення велопарковок – подав Олег Чмихало, інший – створення креативного простору на території двох шкіл – Ярослав Теленько.