Сергій Тулуб

Учора пізно увечері черкаський блогер Сергій Костенко виставив на своїй сторінці у “Фейсбук” анонс “спецпроекту”, який підготував телеканал “Вікка”. Мова там іде про те, що нібито заступник міського голови Черкас Юрій Ботнар має позашлюбних дітей, яким не допомагає. Так, ви не помилились. Не про імовірні корупційні схеми, не про незаконну діяльність чи надмірне збагачення. І називається це колупання в особистому житті “журналістським розслідуванням”. Хоча всім зрозуміло, що жоден більш-менш серйозний розслідувач до такого дна не опуститься ніколи. Бо то вже методи іншої контори, яка періодично за наказом влади береться за знищення її політичних опонентів. На відео молода жінка говорить, що Ботнар їй не потрібен. Але журналісти вперто представляють її “позашлюбною дружиною” Ботнара. До слова, в мережі можна знайти й інше відео, там, де ця ж жінка заявляє, що з Ботнаром не має нічого спільного і вимагає залишити її в спокої та не турбувати її родину брудними питаннями. То чому ж її знову знайшли, чому знову намагаються маніпулювати на цій “ліжковій” темі? Адже ви ж не вірите, що кожну жінку, яка раптом заявить, що її діти, наприклад, від голови Черкаської ОДА Романа Боднара, і почне вимагати якихось моральних чи матеріальних компенсацій, – одразу пустять в ефір? І ми не віримо. Тому знайшли іншу причину.

Знайдене нами відео можна подивитись за цим посиланням.

Отож, Боднар просто дуже злякався Ботнара. Справа в тому, що Юрій Ботнар сьогодні на сесії збирається виносити на розгляд питання про недовіру Роману Боднару, оскільки він, на думку частини депутатів обласної ради, знищує місцеве самоврядування і на власний розсуд, без діалогу з громадами, розпоряджається коштами державних субвенцій. В тому числі і дорожної, коли гроші пішли незрозумілим фірмам на ремонт доріг, які обирались без участі депутатів та органів місцевого самоврядування. Через це температура обурення депутатів облради сягнула верхньої точки, тож за пропозицію Ботнара можуть і проголосувать.

Звісно Роман Миколайович, кажуть, провів не одну “бесіду” із народними обранцями, і названий проект рішення не пройшов погодження на профільній комісії. Однак Юрій Андрійович як депутат має право внести його прямо на сесії, і тут, схоже, губернатор боїться отримати політичного ляпаса. Навіть якщо за недовіру і не проголосують, сам факт її внесення на голосування для голови ОДА, в очевидь, дуже не бажаний, бо в нього і так, знову ж таки, за чутками, не склались стосунки із “президентським центром” та керівництвом партії “Слуга народу”, тож це може бути тією останньою краплею в чашу терпіння, яка й буде вирішальною.

А Романові Миколайовичу цього явно дуже не хочеться. Бо керувати такою “перспективною” областю, йому, певно, надзвичайно “сподобалось”. Згадуючи скандали із відкатами та тендерами, що сплили за останні кілька тижнів, можна зрозуміти чому.

Тож, схоже, Роман Миколайович вирішив піти шляхом, який завжди використовували його колеги із КДБ-СБУ (а Боднар, нагадаємо, колишній офіцер СБУ): дискридитувати і деморалізувати опонента напередодні важливого заходу. Згадайте, як в часи Віктора Януковича лідерів Об’єднаної опозиції Черкащини, які організували ходу до столиці на підтримку протестів проти міліцейського свавілля у Врадіївці, намагались упіймати на “аморалці”. Тоді їм підіслали юних студенток Академії МВС, щоб спровокувати на якісь непристойні фото та відео. Проте з того нічого не вишло, бо опозиціонери дівчатам лише автографи з побажаннями здоров’я і удачі написали. Згодом цей “оперативний матеріал”, відзнятий, як люблять казати правоохоронці, “в ході оперативних заходів”, спробували використати провладні ЗМІ. Або пригадайте, як на зустрічах Віктора Ющенка із виборцями з’являлись “активні і обізнані” пенсіонери, що кричали “Ваша дружина акмериканка!”. Чи покійному В’ячеславу Чорноволу незмінно підсилали якогось дідуся чи бабусю, які трусили йому старечим пальцем: “Убивця! Ґвалтівник!”.

Не стали оригінальними “оперативники” і цього разу: Юрію Ботнару знову нагадали стару історію, яка набила оскому ще в часи протистояння із губернатором, Героєм України Сергієм Тулубом, який за панування Януковича уявив себе “черкаським паханом”. А “розповсюджувачем” зголосився стати телеканал, що належить групі Бродського і Одарича. Мабуть, ця група меншості в міській раді таким чином хоче вдарити не лише по Ботнару, а і по меру Черкас Анатолію Бондаренкові, скориставшись ситуацією, коли в Бондаренка з Президентом почалась справді серйозна заруба, оскільки Володимир Зеленський явно не розуміє різниці між поняттями “виконавча влада” і “диктатура”, “місцеве самоврядування” і “сепаратизм”. А заразом, напевне, виконавці спробують повернути Бродському контроль над Черкасами.

Інших же, серйозніших аргументів – немає. Кримінальні справи – суцільні понти і жодних фактів, а підкидати в кабінети мерії наркотики чи хабарі – люди не повірять. Тож залишається колупатись в чужій спідній білизні і висмоктувати з пальця огидну сенсацію.

Словом, Роман Боднар, схоже, справді бажає “втілити досвід” Тулуба. От тільки мав би він, як колишній спецслужбовець, ретельніше вивчити факти. Бо з чого в Україні почалась Революція Гідності? З того, що Тулуб наказав “Беркуту” розігнати Мовний майдан на Соборній площі у Черкасах, а потім взяв за звичку блокувати рядами спецпризначенців приміщення облради, не пропускаючи на засідання опозиціонерів. Тоді ламали пальці нардепам, били журналістів. А народ брав штурмом приміщення влади. І це стало передвісником ще жорстокішого протистояння у столиці в 2013 – 2014 роках, що призвело до втечі Януковича і війни з Росією.

Тож Роману Боднару ще треба не впустити на засідання Юрія Ботнара, або ще краще – пов’язати прямо в сесійній залі і запхнути у “воронок”, як колись Миколу Булатецького, – і все. Можна бити телеграму у столицю: “Нову революцію розпочав. Квитки у Ростов купив. Цілую. Рома”.