Як стало відомо, група Бреславський хасидів вже готується відправити студентів в Умань (Україна) до настання свята Рош ха-Шана.

Повідомляючи про це, новинний веб-сайт Кикар Ха-Шаббат уточнює, що план спрямований на те, щоб уникнути можливості не потрапити до гробниці раббі Нахмана через закриття кордону та аеропорту, як це було в минулому році. Про це пише “Прочерк” з посиланням на видання “Русский еврей”.

За словами кореспондента, студенти вилетять до Умані на початку нового семестру, який починається з початком єврейського місяця Елул – тобто за місяць до свят. Це гарантує, що вони зможуть безперешкодно провести молебні біля могили рабина Нахмана.

Згідно з тим же планом, якщо не відбудеться змін «в останню хвилину», старші планують відправити кілька сотень учнів провести початок семестру в різних закритих кампусах навколо Умані, хоча частина студентів залишиться в місті Бердичів (Україна).

Взагалі, багато брацлавські хасиди планують вилетіти в Умань раніше, оскільки в минулому році більшість з них були змушені залишитися в Ізраїлі.

Додамо, що у свою чергу Уряд Ізраїлю відтермінував на невизначений термін відновлення поїздок до країни для повністю щеплених від коронавірусу іноземних громадян, хоч раніше повідомлялось, що туристам дозволять в’їзд з 1 серпня. До цього дата також кілька разів переносилась.

Також Генеральний директор Міністерства охорони здоров’я Нахман Еш попередив ізраїльтян, що, поки у світі вирує штам коронавірусу “Дельта”, не час мандрувати за кордон. Він зазначив, що уряд наразі вивчає, як обмежити поїздки за кордон – або шляхом розширення переліку країн, до яких забороняють виїзд, або іншими засобами.