Черкаську область з робочим візитом відвідали представники данської компанії Spectre A/S  та представники Посольства Данії в Україні.

Потенційні інвестори знайомляться із регіоном та розглядають можливість розміщення тут підприємства зі швейного виробництва.

У Черкаській обласній державній адміністрації 13 листопада відбулася робоча зустріч за участю очільника області Романа Боднара, першого заступника голови облдержадміністрації Бориса Лебедцова, директора Департаменту регіонального розвитку ОДА Романа Карманніка, директора обласної служби зайнятості Григорія Дендемарченка, директора компанії Spectre A/S Оле Граверсена, співвласника компанії Єспера Клаусена, регіонального директора з виробництва Сандри Спони та комерційного радника Посла Данії в Україні Лесі Логвиненко.

Spectre A/S – компанія, що спеціалізується на розробці та виготовленні функціонального одягу, співпрацює з відомими спортивними брендами, а також займається пошиттям спецодягу для полювання, гольфу та спортивної риболовлі. Компанія має представництво в трьох країнах: Латвії, В’єтнамі та Данії і налічує більше 1200 робітників.

Очільник області наголосив, що: «На Черкащині є висококваліфіковані кадри, які готові працювати, якщо їм створити гідні умови. Зараз, на жаль, частина фахівців виїздить за кордон. Але якраз виробництва із європейськими стандартами стануть так званими «магнітами», які повертатимуть українців з-за кордону. На сьогодні в області працює лише 1 підприємство з данськими інвестиціями, яке здійснює господарську діяльність у галузі торгівлі сільськогосподарською технікою. Ми зацікавлені, щоб цей перелік розширився підприємствами в швейному виробництві».

Під час зустрічі Григорій Дендемарченко детально зупинився на роз’ясненні норм законодавства при створенні нових робочих місць та розповів про нові форми роботи з роботодавцями у форматі рекрутингу, а також ознайомив з сучасними онлайн сервісами служби зайнятості: «У нашій роботі впроваджені нові підходи, зокрема використання відеорезюме, відеопрезентацій роботодавців та їх вакансій. Зокрема, на сьогодні на офіційному Ютуб-каналі Черкаського обласного центру зайнятості сформовано базу даних вакансій та резюме, використовуючи яку, роботодавці можуть підібрати потрібний персонал, а пошукачі роботи – ефективно презентувати себе роботодавцю. У базі даних розміщено близько 500 відеорезюме пошукачів роботи. Використовуючи нові технічні розробки служби зайнятості є можливість здійснювати проведення онлайн співбесід, як з роботодавцями, так і з пошукачами роботи».

Також він відзначив, що за сприянням у працевлаштуванні з початку року до обласної служби зайнятості звернулось 24,6 тисяч безробітних громадян, а послугами служби скористалися 42,4 тисячі осіб. Понад 6,5 тисяч роботодавців регіону поінформували про наявність 36,8 тисяч вакансій.

Окрему увагу він звернув на те, що середня заробітна плата штатних працівників установ, підприємств та організацій області, із кількістю найманих працівників 10 і більше, має стійку тенденцію до зростання, а на тривалість укомплектування вакансій, окрім наявності на ринку праці фахівців, які володіють професіями та спеціальностями затребуваними роботодавцями, значною мірою впливає рівень заробітної плати.blank

Що стосується професійно-кваліфікаційного складу безробітних, то слід відмітити, що  40 % безробітних громадян – це службовці, понад 44% – працівники робітничих професій і майже кожен шостий не має професії, або раніше виконував роботи, що не потребували спеціальної підготовки.

За словами Григорія Дендемарченка, до обласної служби зайнятості у поточному році звернулось майже 600 осіб, які можуть бути затребувані в галузі виробництва одягу.

Також керівник обласної служби зайнятості відмітив, що служба сприяє безробітним громадянам в організації професійного навчання, що, переважно, здійснюється за робітничими професіями, зокрема, і за професіями закрійника та швачки. Головним при організації професійного навчання – є узгодження потреб роботодавця та інтересів пошукача роботи.

Крім організації професійного навчання на базі навчальних закладів регіону широко застосовуються можливості навчальної бази закладів державної служби зайнятості. Підготовку кваліфікованих кадрів за швейним напрямком в області здійснює 4 заклади професійно-технічної освіти (в містах Черкаси, Золотоноша, Умань, Монастирище), які щорічно готують близько 200 спеціалістів.

У 11 регіонах України діє мережа центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, де організовується  професійне навчання безробітних з усіх регіонів України з використанням потужної  матеріально-технічної бази. У них є можливість здійснювати навчання майже за 90 напрямками.

Безпосередньо за професіями кравців та швачок готують в Полтавській, Рівненській та Харківській областях.

У свою чергу, директор компанії Spectre A/S  зазначив, що нині вивчаються особливості місцевого ринку праці, рівень зайнятості населення регіону та здійснюється пошук уже працюючого приміщення.

Представники іноземної делегації говорять про те, що зацікавлені у довгостроковій роботі на території області та прагнутимуть створити умови праці, що відповідали б усім соціальним стандартам та безпеці праці. Інвестори мають дві перспективні моделі розвитку бізнесу – знайти локального партнера, на базі якого можна створити виробництво та збільшувати потужності, або ж пошук окремого приміщення, де створюватимуть фабрику з нуля.

blank

Для початку планують відкривати підприємство, на якому зможе працювати близько півсотні людей. Далі поступово та планово розвивати, збільшувати потужності.

Довідково:  Компанія Spectre A/S була заснована у 1947 році колишнім мером міста Ікас Томасом Поульсеном. Головний офіс розташований у текстильному данському місті Ікаст. Зараз компанія Spectre – це сімейний бізнес. Її власниками є друге покоління родини Клаусен.

Повідомляє Відділ інформаційної роботи ОЦЗ.