У ході останнього засідання сесії Канівської міської ради розглядалося питання щодо здійснення запозичень до міського бюджету. Йшлося, зокрема, про отримання кредиту від «Державного ощадного банку України» в розмірі 5,2 млн.грн., які будуть спрямовані на капітальний ремонт дитсадка «Теремок» (вул.Дніпробудівська, 4).

До 2010 року в Каневі незначні інвестиції зосереджувалися в енергоефективність будівель, тому забезпечити ефективне споживання енергетичних ресурсів місту не вдавалося. Найбільш енергоємним цільовим сектором бюджетної сфери Канева є освіта, на яку витрачається 85,8% коштів бюджету, виділених на оплату паливно-енергетичних ресурсів.

У вересні 2015 року місто Канів офіційно підтримало Європейську ініціативу зі сталого розвитку міст, відому як Угода Мерів (Covenant of Mayors). Місто взяло на себе зобов’язання підвищувати енергоефективність і нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях.

Відповідно до Плану дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) міста Канева до 2020 року проведено енергоаудит більшості бюджетних установ; започатковано систему енергомоніторингу; заключено перший енергосервісний договір на освітлення; виконано ряд заходів по термомодернізації бюджетних установ, інше. Утім, обмеженість місцевих фінансових ресурсів спонукає місцеву владу до пошуку партнерів для реалізації проектів з енергоефективності. За фінансової підтримки проекту UNDP та Світового банку Канів отримав позитивний кредитний рейтинг на рівні uaBBB зі стабільним прогнозом.

В межах партнерського проекту розвитку муніципального кредитування для фінансування заходів по підвищенню енергоефективності «Енергокредит – муніципалітетам» з АТ «Ощадбанк» отримав пропозицію фінансування об’єкту – ДНЗ «Теремок», на якому впроваджуватимуться І етап робіт: утеплення даху, фасаду і заміна вікон,  вартістю 5,2 млн.грн.

Депутати довго обговорювали питання. Цікавилася, зокрема, чому був обраний саме цей навчальний заклад.

– Першочерговість «Теремка» було визначено за результатами проведеного в Каневі енергоаудиту. Також розроблено проектно-кошторисну документацію цього дитсадка. Зараз ми несемо суттєві втрати. Так, взимку в спальнях закладу кімнатна температура становить не більше 13-14 градусів. Фактично ми палимо вулицю. Очікується, що після проведення ремонту наші втрати енергії знизяться на 45%, – повідомила начальник управління економічного розвитку О.Жорнова. – Ми двічі подавали вищезгаданий проект на конкурс Фонду регіонального розвитку, але на жаль, поки що без результатів. Тому треба шукати інші шляхи виходу із ситуації. Наші діти не можуть більше чекати і мерзнути.

Процентна ставка за користування кредитними коштами – не більше 17,5 % річних.

– Це найнижча на сьогодні кредитна ставка, і вона буде тільки зростати, – наголосила О.Жорнова. – Строк кредитування – 5 років з можливістю дострокового погашення. Цього року ми маємо передбачити в бюджеті 165 тис.грн.

Заслухавши інформацію, думки депутатів розділилися. Так, депутат Василь Зубко закликав підтримати рішення і погодився, що умови кредитування дійсно хороші, а від нестабільної економічної ситуації в країні місто тільки виграє, бо інфляція сама «з’їсть»  ці кошти. Натомість Сергій Ткаченко висловив сумнів, чи «потягне» взагалі бюджет міста такий кредит. Юрій Гамалій запропонував шукати інші шляхи виходу з ситуації, наприклад, використати кошти депутатського фонду.

Зрештою, питання було поставлено на голосування за результатами якого підтримали поданий проект рішення 11 депутатів, 1 – проти, 13 утрималося. Рішення прийняте не було. Однак пізніше на засідання сесії завітали представники батьківського колективу дитсадка «Теремок», які закликали депутатів повернутися до розгляду питання та підтримати його.