В суботу, 8 червня, на київському аукціоні Goldens картину Івана Марчука продали за рекордну для України суму. За пейзаж під назвою “Зійшов місяць на Дніпром” новий власник заплатив 250 тисяч доларів.

Про це йдеться на сайті аукціонного дому. У своїх соціальних мережах Goldens повідомили, що загальна сума з комісією та авторським збором склала 300 тисяч доларів, пише “УП.Життя“.

Полотно розмірами 70 на 100 сантиметрів було створене у 1980 році та зберігалося у приватній колекції. На ньому зображений нічний краєвид українського села. Попередньо “Зійшов місяць над Дніпром” оцінювали у 150-200 тисяч доларів. Після продажу новим власником також став приватний колекціонер.

Цей лот побив рекорди серед продажів сучасних українських митців, а також серед картин самого Івана Марчука. У 2022 році полотно “Сад спокуси” продали на благодійному аукціоні Art can help за 120 тисяч доларів. Тоді організатор події – український аукціонний дім Goldens – відправив половину отриманих коштів у фонд “Повернись живим” на потреби Збройних сил України.