Їхній кліп “MASKVA” зібрав уже понад два мільйони переглядів на ютубі, а пісня стала однією з найпопулярніших на українському радіо. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну черкаський гурт “Спів Братів” випустив альбом “Музична оборона”. Як війна вплинула на тематику пісень та як розвивається музична індустрія в цих реаліях — Суспільне запитало в учасників гурту.

Повернення з гастролей

Нещодавно гурт повернувся з туру, де виступав для Збройних Сил України. Міста не називають з міркувань безпеки. Автор і виконавець пісень, учасник гурту Дмитро Осичнюк розповів, що для них це як робота, але про неї не можна розповідати у соцмережах:

“Як правило, місця, де ми виступаємо, залишаються в секреті, ми навіть не постимо фото у соцмережі. Це така наша робота, яку ми постійно виконуємо. Але особливо не можемо про неї звітувати”.

Пісні у турі виконують переважно на патріотичну та військову тематику. Наразі гурт випустив 11 нових пісень про події, які зараз відбуваються в Україні.

Про натхнення

Дмитро Осичнюк пояснив, що наразі в слово “натхнення” вкладає інший сенс.

“Я цю річ не можу назвати натхненням. Наприклад, я написав пісню після подій в Ірпені, Гостомелі та Бучі. Як це може бути натхненням, це ж не натхнення. Це сильний потяг, який штовхає тебе написати твір. Такі події створюють всередині людей купу енергії, і тобі треба її вивільнити через музику”, — пояснив він.

Бек-вокаліст гурту Артемій Осичнюк додав: його війна теж не надихає: “Якщо у мирний час є багато про що написати, то наразі є одна річ, яка переважає і закриває весь горизонт того, на що ти дивишся — це війна, яка відбувається просто зараз. Цим неможливо надихнутися. Ти просто впираєшся в цю стіну війни і змушений реагувати”.

Також, на думку Артемія Осичнюка, дуже важливим є те, як співаки подають свої нові пісні. Потрібно обов’язково зняти кліп, щоб якомога більше людей його побачили і почули, та працювати над промоцією.

Кліп “MASKVA”

Бас-гітарист і бек-вокаліст гурту Леонтій Осичнюк розповів, що пісню “MASKVA” вони записали доволі швидко.

“Діма пішов, заварив каву, потім повернувся, награв кілька акордів на гітарі, щось заплутався трохи, і я трохи почув: «Москва згоріла, втонула, на корм акулам…». Наступного дня у нас уже була готова пісня, вночі Діма з Антоном зробили аплікації, і ми це все діло зняли на телефон”, — зазначив він.

За словами Дмитра Осичнюка, він любить розповідати, що бюджет цього кліпу — сто гривень:

“60 — кольоровий папір і 40 — печиво до кави”.

На думку Артемія Осичнюка, завдання музиканта — висвітлювати нинішні події та мотивувати людей.

“Нинішні обставини ставлять нові завдання перед музикантами і перед нацією. Якщо ти музикант, то твоє завдання — висвітлювати ці події, підбадьорювати мирне населення і бойовий дух військових”, — пояснив він.

Як додав Дмитро Осичнюк, їх від початку повномасштабного вторгнення частіше почали запрошувати на виступи.

Де гурт не виступає?

Ударник Артемій Осичнюк розповів, що іноді гурт відмовляється виступати.

“Час від часу ми відмовляємо у виступі, але це пов’язано з певними обставинами. Іноді люди телефонують з пропозицією виступити, але в них немає технічного забезпечення — інструментів тощо. Ми можемо взяти мінімум інструментів і виступити для п’ятьох людей. А коли це двісті глядачів, то там потрібне відповідне забезпечення технікою”, — пояснив він.

Леонтій Осичнюк додав: якщо мова йде про військових, то їм не відмовляють — їдуть зі своєю апаратурою.

Чи побільшало шанувальниць?

За словами Дмитра Осичнюка, більшість глядачів на прямих ефірах у соцмережах — дівчата і жінки.

“Ми цінуємо кожного шанувальника. Коли серед дівчат з’являються і хлопці, то це класно. У нас зросла кількість підписників, особливо у Тік-тоці, буквально за пару місяців у нас там набралося 100 тисяч підписників. Це як бонус за нашу роботу і одночасно показник того, що наша творчість комусь дійсно потрібна. Це нас надихає працювати далі, писати нові твори і виступати”, — розповів він.

Вплив повномасштабного вторгнення на розвиток культури

Зі слів Дмитра Осичнюка, наразі припинилися будь-які концерти.

“Більшість артистів, те, що вони заробляють на стрімах, в соцмережах віддають на ЗСУ. Більший розвиток відбувається не у шоубізнесі, а у плані зростання нації. Артисти, які раніше співали російською, почали співати українською. Мета у всіх одна — підіймати бойовий дух і співати про Україну”.