Українські вузи з лютого-березня змінили онлайн форму навчання з дистанційної на денну й змішану. Студенти повернулися до аудиторій. Утім, такі зміни подобаються не всім, розповідає Юрій Стригун у газеті “Вечірні Черкаси“.


– З початком другого семестру, тобто з 8 лютого, ми відновили змішану форму навчання, – каже виконувач обов’язків директора навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій Черкаського Національного університету Ігор Погрібний. – Для студентів 1-го курсу, випускного 4 курсу та магістрів – звичайна денна форма навчання.  Для 2-3 курсів, щоби не створювати натовп в аудиторіях – змішана форма навчання. Спалаху кількості захворювань за цей час не сталося, хоча ми моніторимо ситуацію щодня. Діятимемо у відповідності до наказів міністерства, але сподіваємося, що така форма навчання збережеться до кінця другого семестру, тобто до літа.

Ігор Іванович стверджує, що діти скучили за звичним процесом навчання:

– Усі вони тішаться, що знову змогли зустрітися разом, провести час. Бо дистанційно з невеликими перервами навчалися майже рік.

17-річна студентка Оксана з Черкас навчається в національному університеті імені Тараса Шевченка Києві. Прізвища не хоче називати.

– Змішану форму навчання відновили з 1 березня. У понеділок і п’ятницю навчаємося дистанційно, а решту днів – ходимо в університет на пари. Кажуть, що 1 курс так і ходитиме до кінця семестру. Очевидно, таке рішення далося керівництву вузу нелегко. Ще у п’ятницю, 26 лютого, ходили розмови про повернення до дистанційної форми. Але як повернутися? Половина студентів групи не мають кімнати в гуртожитку. Відповідно зняли квартири в Києві. Заплатили гроші за кілька місяців наперед, а розмови про повернення до дистанційного навчання сприйняли як поганий жарт. Інші, навчені гірким досвідом вересня-жовтня, коли теж заплатили наперед і гроші пропали через карантин, не наважилися знову орендувати житло. Поки вселилися в хостели, бо думають, що з третьою хвилею коронавірусу, що йде з Івано-Франківської області, денне навчання невдовзі знову скасують. Цим найгірше. Бо яке навчання може бути в хостелі? Там тільки й думаєш, як би не вкрали техніку чи телефон. Якщо два тижні протримаються, а розмов про дистанційне навчання не буде, тоді знову зніматимуть квартири.

Оксанина подруга Анастасія живе в гуртожитку.

– Вселилася в свою кімнату на трьох осіб. Із сусідньої двійки виселилося двоє дівчат, які закінчили навчання. На їхнє місце прийняли двох першокурсниць. Учора в однієї із них виявили ковід. Провели дезінфекцію й зачинили кухню. Тепер доїдаємо привезені від батьків продукти, а готувати самі не маємо змоги.

На відновлення навчання відреагувала й «Укрзалізниця». Дизель-потяг «Черкаси-Христинівка», який іде майже через усю область із сходу на захід, збільшив кількість вагонів.

– У часи карантину тут було три вагони й усі пасажири поміщалися, – розповідає Галина Опалінська з Тального. Жінка є пацієнткою гемодіалізного центру «Фрезеніус», що в обласному центрі. Потягом їздить через день. – А тепер пускають чотири. Я у п’ятницю не їжджу, але цього дня може бути ще більше вагонів. До епідемії в дизель-поїзді могло бути й 7-8 вагонів.

Наприкінці лютого Черкащина першою в Україні розпочала вакцинацію медиків індійською препаратом covishield. Однак темпи її залишаються дуже низькими.