Схоже, черкаська ЗЕ-команда так тішиться, що її нарешті пустили у велику політичну гру, що сприймає місцеві вибори, як змагання команд КВНу, з якого свого часу починав їхній кумир і лідер Володимир Зеленський. Правда, до гри без рук і штанів на роялі ще не допнулися, але політкреатив штабу висуванця на мери Черкас Віталія Ільченка рухається десь у тому ж напрямку.

Напевне, тема щодо планів Ільченкового “Укравіту” збудувати в місті небезпечний завод по спалюванню пестицидів чи розмова про реальну виборчу програму його як кандидата в мери, – для Зе-висуванця дуже слизькі, тож серйозну дискусію про майбутнє Черкас після виборів вирішили замінити пласкими жартиками у стилі “95-го кварталу”.

От, буквально вчора Віталій Ільченко виставив на своїй сторінці у “Фейсбук” фото, як він ходив реєструватись у виборчу комісію, прихопивши із собою карту “битви за Черкаси”, яку “виробив” його штаб.

blank

“Це оперативна карта бойових дій по зміні Черкас! Її “написали” члени моєї команди, з якими я щойно подав документи до ТВК на реєстрацію. У карті схематичний план командної роботи: боротьба з корупцією, зниження тарифів, робочі міста (мались на увазі, напевне, місця, – ред.), безпека міста! Починаємо…” – написав Ільченко.

І доки не побачиш той концентрат політтехнологічної думки, здається, що все по-дорослому: економічні розрахунки, стратегія розвитку, плани по інвестиціях, ремонтах, розбудовах.

Але упс, і перед тобою школярська мазанина, схожа на дитячі ігри у “войнушки”. На карті міста зеленими стрілками позначені місця “прориву” бойових зведень “наших” – “робочі місця”, “зниження тарифів” чи “безпека містян”, які наступають чомусь десь із боку Геронимівки та з дніпровських островів. А з боку Червоної Слободи та Ірклієва водою і сушею рухаються частини “ворогів” – “клани при владі міста”, “незаконні забудови” та “корупція у тарифах”, позначені червоними стрілками. І битва та якась хаотична, бо не ясно, хто з ким має “зійтися в герці”, де “фронт”, а де “тили”, “армії” перемішані, а десь в районі залізничного вокзалу намальовано великий червоний хрест. Що все те означає, напевне, середньостатистичними мізками не осягнути, і політтехнологи Ільченка, мабуть, беруть за таке немалі гроші.

blank

От тільки збоку усміхнений Зе-кандидат із тою “картою” в руках виглядає якось несолідно, ніби 5-тикласник на “Зарніці”. Так і хочеться крикнуть: гей, люди, та купіть ви вже цьому Ільченку пухнастого іграшкового коника і пластикову шабельку, а його штабістам – по коробці олов’яних солдатиків, і на одного конкурента на мерську булаву стане менше. Напевне ж, із таким реквізитом їхні “плани Ватерлоо” будуть значно захоплюючими, що вони й не помітять, як вибори закінчились.

Бо ж якщо хлопці граються не понарошку, то стає стрьомно, адже під копитами тих вдаваних “кавалерій” опинимося ми з вами, і ті Зе-обранці будуть по нас, як в анекдоті про Бандеру та китайців із фінлядцями – топтатися туди-сюди, туди-сюди. Бо все, що вони знають про боротьбу з корупцією, судячи з “наочності”, це що “харашо” би з нею боротися, чи про тарифи, що людям “нравиться”, коли їх знижують. А хочеться ж масштабу, монументальних спецефектів і наполеонівських побоїщ!..

…Тож, може, таки краще купити Віталі коника, доки ще не пізно?…

Варвара Горова