Для закоханих пар вигадали спеціальне свято – день закоханих. Воно просякнуте романтикою та любов підкріплюється цінником і букетом червоних троянд. Чому саме троянди стали символом дня святого Валентина? І чому червоні, розповіла “Суспільному” флористка, продавчиня одного з черкаських флористичних салонів Наталія.

Не задоволена модою на високі букети черкащанка Віта:

“Не розумію, звідки взялася “мода” на двометрові обскубані троянди, які ще й загортають у целофан, витрачаючи ще й гроші на упаковку. Ще й коли вона одна, з золотистими стрічками. Мабуть, звідкись беруть такі стереотипи типу “чим вище, тим солідніше”. Я вважаю, що краще на ті гроші купити простіші квіти: тюльпани, наприклад, або взагалі без квітів прийти. Бо головне — почуття”.

“Білі троянди — на весілля, червоні — для коханих. Саме так переважно обирають букети не лише чоловіки, а й жінки. Звісно, зараз стало модним дарувати їжу — в букети складають і цукерки і навіть ковбаски. Але переважно обирають квіти. До дня Валентина — троянди, до 8 березня, ще й тюльпани в попиті”, — розповіла флористка.

З її слів, мода на квіти дуже давня: троянди повʼязують з міфом про кохання Афродіти, а у 19 столітті в Англії виникла ідея вигадати символічне значення кожному виду квітів.

“З історичних джерел відомо про те, що саме в Англії зароджувалась традиція дарувати жінці букет, якщо чоловік хотів висловити романтичний інтерес. У той час червона фарба була дорожчою за інші та вважалася розкішшю. А закоханий чоловік – щедрий чоловік, тож червоні троянди почали асоціювати із любов’ю”, — пояснила флористка.

Вважається, що людина, вибирає букет, орієнтуючись на свою підсвідомість. Тобто, коли чоловік, або жінка заходить до флористичного магазину та обирає квіти, орієнтується на таємні почуття і думки, які хоче висловити, і відображає їх букетом.

“Саме тому колись і вигадали мову квітів, а також ще стало традиційним дарувати певну кількість рослин. Наприклад таким чином можна було висловити свої таємні почуття не промовивши одного слова. Дівчат навіть вчили правил трактування подарованих квітів”.

Нині ж, додала флористка, як і колись, вибір квітів підкріплений вартістю. Вразити жінку на день закоханих чи на 8 березня можна букетом півоній чи гілкою бузку, але подарувавши метровий патик з шипами, що жінка “розтане” — не розраховуйте.

Квіти краще дарувати зрізані. Квітам у горщику зрадіє літня пані чи флористка-любителька, у якої на кожному підвіконні по десять вазонів. Але ж якщо ваш вибір — квіти у горщику, найкраще обирати гіацинти та орхідеї — ці квіти будуть довго милувати око.

Колір квітів та їхня висота — це все попкультура, вважає черкасець Володимир:

“Нам з дитинства вкладають у голови з екранів телевізорів, з кіно і реклами, що так треба, що це єдина квітка — вияв почуттів. Одна троянда — це ніби як щось інтимне. Але зараз, оглядаючись на студентську молодість, думаю, що троянда в целофані — це було просто сліпе слідування моді і несмак через відсутність досвіду. Зараз дружині я обираю квіти, які їй до смаку, навіть якщо це буде жовтий букет”.

Букет жовтих троянд виглядає яскраво, сонячно і весело. Такий букет буде досить до речі, якщо ви хочете привітати людину з якимось особистим досягненням, з отриманням нової посади або ж з одужанням, додала флористка:

“Негативне враження від жовтих троянд було отримано ще багато років тому під час існування легенди, яка стверджувала, що в руках зрадниці пожовкли білі троянди. Пізніше Катерина II ввела офіційне твердження в «мову кольорів», що жовтий колір — ознака зради і невірності. Однак сучасні троянди вже давно не асоціюються з подібними думками”.

Щодо кількості рослин у букеті, то раніше існувало загальноприйняте тлумачення, наприклад одна червона троянда свідчила про любов та бажання, а вже три — вдячність. Нині ж користуються єдиним правилом — не дарувати парну кількість рослин. Ну і звісно розраховують вартість букета”.

В першу чергу квітка – це увага та комплімент, тож і одна зробить щасливішою будь-яку жінку, вважає черкащанка Яна:

“З власного досвіду скажу, що навіть одна троянда зробить мене щасливою. Бо це увага та комплімент. Є хлопці в яких недостатньо коштів на подарунки, але він все одно хоче зробити приємне своїй коханій. Проте є деякі чоловіки, які просто не цінують дівчат та економлять на подарунках, або взагалі не дарують. Вони думають, що квітка на наступний день зав’яне, та її викинуть. З жіночого погляду це не так, — людина радіє навіть невеликій кількості квітів, навіть дрібничка може зробити приємно. Коли я прихожу втомлена після роботи і бачу маленьку троянду від коханого, то одразу стає на душі тепло”,– прокоментувала Яна.

Відтак, якщо ви обрали букет до смаку, то аби він не постраждав від холоду, тепла ваших рук і тисняви у маршрутці, попросіть запакувати букет у целофан. Але коли будете його вручати, не забудьте зняти обгортку, порадила флористка.