Керівник міської організації владної партії взяв участь у проекті «Без купюр», пише “Кропива”. За правилами проекту головному герою інтерв’ю ставиться десять запитань, які відбираються редакцією із надісланих запитань читачів у ФБ. Паралельно правдивість відповідей на питання перевіряється за допомогою детектора брехні.

Одне із запитань стосувалося участі місцевого БПП у фальсифікаціях результатів виборів до Черкаської обласної ради восени 2015 року. Питання звучало наступним чином.

Як вважаєте, чи мали відношення представники БПП “Солідарність” до фальшування результатів виборів до Черкаської обласної ради у 2015 році?

– Я впевнений, що жоден член нашої партії не брав участі в цьому. Чи робив хтось із партії подібні дії – не можу відповідати. Але ще тоді одразу звертався і продовжую звертатися зараз до правоохоронних органів із вимогою розслідувати цю справу. Фальшування виборів для мене один із найтяжчих злочинів, які є. Виборче право є одним з головних прав людини. Вибір – це взагалі свята річ у будь-якому питанні, – відповів Сергій Рубан. 

Разом з тим детектор брехні у відповіді на дане питання виявив значимі реакції неправди. 

Нагадаємо, мова йде про фальсифікацію результатів виборів до Черкаської обласної ради 2015 року. Так у ніч з 3 на 4 листопада 2015 року під час підведення підсумків з виборів депутатів Черкаської обласної ради, члени обласної виборчої комісії затвердили сфальшований підсумковий протокол. У низки партій було відібрано близько 40 тис. голосів виборців, які розподілилися між БПП-Солідарність, Опозиційний Блок та ВО «Черкащани». За результатами таких фальсифікацій до ради потрапляв «Опозиційний блок», а за бортом залишалися «Укроп» та Партія ветеранів Афганістану. Також один мандат втрачала партія ВО «Свобода», а в кількох інших списках партій які долали бар’єр змінювався рейтинговий список кандидатів які ставали депутатами. Лише під тиском учасників виборчого процесу були встановлені правдиві результати виборів.

Примітним є і те, що Сергій Рубан опублікував тоді дані паралельного підрахунку за яким БПП отримувала близький результат до цифри вказаної в сфальшованому протоколі.

Згодом за спробу фальсифікації були засуджені голова обласної виборчої комісії від Опозиційного блоку Микола Свергунов та секретар від БПП Дмитро Жиляєв. Однак навіть вони не отримали реального строку увязнення отримавши умовно. Організаторів та замовників встановлено не було.

Варто зазначити, що “детектор брехні” виявив 4 неправдиві відповіді з 10 у лідера місцевої партії влади.

blank