Про неї писали газети всієї планети. Її називали «господаркою блакитних трас» та «жінкою, яка здивувала світ». Жінка героїчної долі, Заслужений майстер спорту, льотчиця, що встановила три світові рекорди. Все це – Любов Уланова. Як розповіла директорка Золотоніського краєзнавчого музею Віта Ямборська, біографію землячки ретельно дослідив місцевий краєзнавець Михайло Пономаренко, пише «Козацький край».

Народжена у 1917 році, Люба лишилась сиротою, коли їй було всього рік. Мама дівчинки, медсестра, загинула у буремному 1918-му і похована в братській могилі м. Ніжина. Дитину взяла на виховання тітка – працівниця Золотоніського банку. Паралельно з навчанням у школі Люба з 15 років займалася у парашутному гуртку Золотоноші і працювала рахівником, заробляючи на навчання. Перший літак у небі побачила теж над Золотоношею, у 1938 році.

Авіашколу закінчила незадовго до початку війни. Під час Другої світової була льотчицею санітарної авіації (базувалась у Вільнюсі) – вивозила поранених в тил.

У мирний час Любов Михайлівна стала першою в світі жінкою, яка літала на турбогвинтових літаках, була командиром ескадрильї в Литовському загоні цивільної авіації.

З 1962 року працює в Ризі. Ризьке небо стало щасливим для льотчиці. Саме як латвійський пілот жінка із Золотоноші встановила ряд світових рекордів. 16 жовтня 1967 р. екіпаж Уланової встановив перший світовий рекорд дальності польоту для жіночих екіпажів по найкоротшій лінії між двома точками земної кулі (із кримського Сімферополя до Південно-Сахалінська). Екіпаж перебував у польоті 12 год. 12 хв. і подолав 7680 км. 21 жовтня 1967 року – екіпаж встановив новий світовий рекорд: ІЛ-18 досяг висоти 12350 м. За цей результат Улановій присвоєно звання Заслуженого майстра спорту.

5 червня 1969 року екіпаж Уланової підняв ІЛ -18 на висоту 13000 м і перейшов у горизонтальний політ, побивши власний світовий рекорд…

Любов Михайлівна літала на ІЛ-18, потім на ТУ-134. Дивує її льотне довголіття: у той час жінки мали право піти на пенсію в 55 років, а вона за штурвалом літала до 59. За 27 років налітала налітала більше трьох мільйонів кілометрів небесних «доріг» і отримала звання Героя праці.

Згодом польоти заборонили за станом здоров’я. Але Любов Михайлівна працювала в авіації і у віці майже 70 років.
Померла 90-річна знаменита льотчиця 2007 року, похована у столиці дружньої Україні Латвії.