«Що являє собою система служби зайнятості?», «Чиї інтереси захищає структура?» та «Які послуги надає своїм клієнтам?» – на ці та багато інших питань знайшли відповідь студенти Черкаського комерційного технікуму під час відвідування обласного центру зайнятості. Молодь супроводжувала викладач правознавчих дисциплін навчального закладу Тамара Посипайко.

Для студентів, які здобувають фах за спеціальністю «соціальна робота» та є учасниками гуртка «Феміда», особливо цікавою та захопливою виявилася розповідь заступниці директора Черкаського обласного центру зайнятості Марини Сорокіної.

У форматі «живого» спілкування та перегляду презентаційних матеріалів, майбутні соціальні працівники дізналися про послуги служби зайнятості, сервіси, які діють для клієнтів, та можливості профорієнтаційних платформ.

«На інформаційному інтернет-ресурсі Державної служби зайнятості «Єдине соціальне середовище» можна отримати інформацію про стан ринку праці, надання послуг роботодавцям та пошукачам роботи, кваліфіковані консультації фахівців щодо законодавства про зайнятість. Для роботодавців, пошукачів роботи та будь-якого пересічного громадянина діють багатофункціональні сервіси – «електронний кабінет роботодавця», «електронний кабінет пошукача роботи» та «електронна черга». Використовуючи нові технічні розробки служби зайнятості є можливість здійснювати проведення онлайн-співбесід як з роботодавцями, так і з пошукачами роботи. Тобто потенційному претенденту на роботу не потрібно їхати безпосередньо на підприємство, а достатньо пройти співбесіду в режимі онлайн. Також в практичну роботу запроваджено безкоштовні Інтернет-платформи державної служби зайнятості “Профорієнтація та розвиток кар’єри” та “Моя професія: консультаційна мережа”. З початку цього року запрацював «Освітній портал Державної служби зайнятості» – новий проєкт для успішного працевлаштування, який допоможе громадянам розвивати власні навички, необхідні для вдалого працевлаштування, отримати нові компетенції та пройти професійне навчання. На сайті будуть впроваджуватися нові освітні програми, розроблені спільно з роботодавцями, проводитиметься дистанційне навчання», – наголосила Марина Сорокіна.

Окремо вона звернула увагу на можливість пройти тестування на профорієнтаційних платформах, отримати відповідні результати та кваліфіковану консультацію у службі зайнятості. Марина Сорокіна відзначила, що в наш час потрібно намагатися бути конкурентоспроможним на ринку праці, особливо це стосується молоді, яка тільки-но обирає свій фах або вже отримує спеціальність і найближчим часом буде шукати своє місце у професійній діяльності. На її думку актуальними є 10 ключових навичок, які будуть затребувані у роботодавців найближчі 5-10 років, це – емоційний інтелект, здатність до ведення переговорів, здатність оцінювати ситуацію, та приймати рішення, когнітивна гнучкість, комплексне вирішення проблем, координація в команді, креативність, критичне мислення, клієнтоорієнтованість та управління людьми. Тому вже сьогодні необхідно в собі розвивати такі навички та щодня навчатися чомусь новому.

Наприкінці зустрічі учасники екскурсії отримали сувенірну поліграфічну продукцію, а на  згадку – зробили дружнє фото.

Відділ інформаційної роботи ОЦЗ.