В Управлінні Державної міграційної служби у Черкаській області на колегії підсумували результати діяльності установи за минулий рік. Пріоритетними напрями роботи ДМС були спрощення процедур надання адміністративних послуг, протидія нелегальній міграції, інформаційна взаємодія між державними електронними ресурсами з використанням унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі, комунікація з громадськістю, запобігання та протидія корупції тощо.

Учасники колегії обговорили напрацювання по основних напрямах роботи служби у період воєнного стану та окремі проблемні питання.

У 2022 році Урядом України ухвалено низку нормативно-правових актів, які врегулювали питання оформлення і видачі біометричних документів.

Зокрема, за 2022 рік на Черкащині оформлено майже 86 тисяч паспортів громадян України для виїзду за кордон та понад 43 тисячі ID-карток. Понад 7 тисячам осіб продовжено термін дії паспортів громадян України для виїзду за кордон та внесено інформацію про дітей до закордонних паспортів батьків.

Протягом 2022 року оформлено та видано 275 посвідок на постійне проживання, 558 посвідок на тимчасове проживання в Україні та 214 дозволів на імміграцію в Україну. 8 особам надано статус особи без громадянства. Зазначимо, що на Черкащині постійно проживає понад 9 тисяч іноземців, майже 2 тисячі проживають тимчасово.

Минулого року в області виявлено 182 нелегальних мігрантів. До адміністративної відповідальності за порушення міграційних правил притягнуто 359 осіб. На них накладено штрафів майже на 700 тис. грн.

Начальник УДМС у Черкаській області Іван Шапран зазначив, що кількість наданих адміністративних послуг торік збільшилася на 25%, порівняно з 2021 роком. Це насамперед пов’язано зі збільшенням чисельності жителів області. Адже понад 150 тисяч вимушених переселенців прибули на Черкащину. Багато з них потребували відновлення втрачених документів, зокрема паспорта громадянина України. Всі вони мали змогу оформити необхідні біометричні документи у підрозділах УДМС у Черкаській області.