Хоч з послабленням, але у Черкасах, як і всьому світі, карантин продовжуються. Щодня фіксуються нові випадки зараження COVID-19. Останнім часом людей все більше починає цікавити питання, як вони можуть підхопити вірус, який тест дасть їм достовірний результат, і як довго буде тривати епідемія. Журналісти “Dzvin.media” звернулись за відповідями на такі важливі питання до новопризначеного директора департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради Всеволода Кульчиковського.

– Останнім часом дуже багато суперечок виникає з приводу тестування на COVID-19. Експрес-тести не дають 100%-го результату, а ПРЛ-тести більш точні і краще робити їх. Як Ви вважаєте, чи потрібно взагалі робити експрес-тести, чи достатньо тільки ПРЛ?

– Експрес-тести, по своїй суті, є різними, є меш якісні і є більш якісні і точні. Тести високої якості, хоч і швидкі, мають чутливість 99%. Слід зважати, що ПРЛ-тести, звісно, мають давати 100% результат, але це не завжди, тобто похибка все ж присутня.  Зумовлено це різними причинами – це і методологія забору проб, і методологія доставки матеріалу, і потрібно враховувати, що вірус може мігрувати зі слизової носоглотки до дихальних шляхів. А тестовий матеріал беруть саме зі слизової носоглотки. Звісно, є ситуації коли використання швидких тестів, дає можливість швидко вирішити проблему в разі отримання позитивного результату. Наприклад, коли людина з підозрілою симптоматикою поступає до швидкої допомоги, або коли при опитуванні з’ясовується, що людина контактувала з хворим на коронавірус, в таких випадках проведення швидкого тесту є необхідним, і якщо результат позитивний – хворого можна заразу ізолювати, а не поміщати в палату з іншими пацієнтами. Припустимо, може бути інша ситуація, – людина знаходиться на самоізоляції, в неї на сьомий день починає розвиватись клінічна картина хвороби, в даній ситуації також буде доцільно проводити швидкі тести, які дадуть оперативно результат, і це зніме навантаження з ПРЛ-апарату. Але, наголошу, негативний результат швидкого тесту не знімає необхідності проведення ПРЛ-тестування. В нашому законодавстві прописано, що за наявності мають використовуватись і ті, і ті тести, тому нехтувати швидкими тестами не можна. Наголошу, що відповідно в протоколі лікування коронавірусної інфекції прописано використання і тих, і тих тестів.

– Ми часто чуємо нарікання, що результати аналізів ПРЛ-тестування доводиться чекати понад тиждень, а обласна влада заявляє, що збоїв у роботі Лабораторного центру немає. А в чому проблема, на Вашу думку?

– ПРЛ-тести робляться швидко, проте залишається відкритим питання інформування пацієнта. Наскільки швидко з лабораторії повідомлять лікуючого лікаря і як швидко від донесе дану інформацію до самого пацієнта, – питання людського фактору.

– У новій редакції закону про захист медиків окремо прописали, що в країні будуть робити масове тестування населення. Що Ви думаєте з приводу цього і наскільки це реально в нашій країні?

– Звісно, було б ідеально тестувати все населення. Але потрібно враховувати і технічну сторону – наявність необхідної кількості пробірок, до яких є свої вимоги і придбання яких зараз проблемне, із пропускною здатністю лабораторії – вона також обмежена. Скажімо, зараз медики, які працюють в умовах епідемії COVID-19, наприклад, в Черкаській інфекційній лікарні по завершенню зміни всі тестуються, без отримання негативного результату на роботу вони не допускаються. В лікарнях швидкої допомоги, наприклад, у третій міській, практично весь медичний персонал тестується. Але це ж має відбуватись циклічно, тому що лікарі, які працюють на швидкій, вони ж не знаходяться на ізоляції після роботи, вони йдуть додому, контактують з іншими людьми, наприклад, в магазині, на вулиці. Тобто побутовий шлях інфікування в них також не виключений. Саме тому тестування всіх медиків має проводитись регулярно без виключення, а чи можливо протестувати все абсолютно населення – це ще питання.

– Буквально днями з’явилось в ЗМІ інтерв’ю з черкаською медсестрою, яка розповіла, як захворіла на COVID-19 і як протікала хвороба у неї. Вона стверджує, що заразилась саме в лікарні.

По факту, вона могла захворіти не обов’язково в лікарні, стверджувати, де людина конкретно заразилась, не можна на всі 100%, адже вірус можна підхопити, в принципі, будь-де. Лікувальні заклади міста повністю забезпечені всіма засобами індивідуального захисту. Але мало бути одягнутим в спецодяг, потрібно ще й правильно знімати його – з дотриманням всіх норм. Потрібно після кожного зняття елементу захисного одягу обробляти руки. Тому особливо медичному персоналу потрібно чітко дотримуватись всіх протоколів, адже в першу чергу, вони ризикують свої здоров’ям.

– Нещодавно прочитали офіційну статистику, де зазначено, що людина потрапила в лікарню з інсультом, там їй зробили тест на коронавірус, він був негативним. Людина лікувалась, але померла. І вже посмертно їй встановили діагноз COVID-19. Як таке може бути?

– При взятті аналізів на ПРЛ дослідження береться матеріал з носоглотки, можлива ситуація, коли там вірусу вже не має, але от в легенях і бронхах він присутній. З легень і бронхів матеріал для дослідження стандартно не забирається. Тому тільки при проведенні патологоанатомічного дослідження можна з’ясувати, що померлий все ж таки був хворим на COVID-19. Тобто якщо людина не була діагностована, як інфікована на коронавірус, – підстав не проводити ростин не має.

– Минуло майже два місяці карантину, за цей час завезена з-за кордону інфекція вже мала б проявитись в повній мірі, оскільки за різними даними лікарів інкубаційний період для неї складає від 14 до 21 дня. Тож пік захворюваності вже мав би минути, однак в країні ми бачимо поступове збільшення хворих щодня. Чому так відбувається?

Наразі по цьому вірусу більше питань, ніж відповідей. Ніхто чітко не може сказати, який час у потенційного хворого триває напружений імунітет, ніхто не знає, наскільки інтенсивно виробляються в різних людей антитіла. Вірус може спочатку не визначатись, а потім, через деякий час, уже діагностується. Візьмемо, наприклад, Італію – там карантин і почався раніше, ніж у нас, і триває до сьогодні, і він був однозначно жорсткіший, ніж у нас. Але все одно і там щодня з’являються нові хворі. Це може говорити тільки про одне – або люди не настільки дотримуються карантинних обмежень, як потрібно в ідеалі, або не зовсім чітко встановлені механізми зараження вірусом, або в різних людей різний інкубаційний період. Але факт залишається фактом – країна, яка мала б уже витримати всі терміни інкубації, щодня фіксує по тисячі нових випадків заражень. Ще один не мало важливий момент – дуже багато людей, які є інфікованими, переносять це в безсимптомній формі. Дуже багато таких випадків було у нас в третій лікарні, коли люди з подивом дізнавались, що вони, виявляється, інфіковані. Тому відповісти на запитання, як довго триватиме карантин, і звідки беруться нові і нові хворі – важко.

blank