Безкоштовно обрати одяг та взуття для себе чи родини пропонують черкасцям представники громадської організації “Нове життя”. Речі для цього волонтери збирають з банків одягу, які встановлені по місту. Зі слів керівника організації Олександра Робозьорова, проект покликаний допомогти родинам, що опинилися у складних життєвих обставинах, розповідає Суспільне телебачення.

Це один із банків одягу, який розташований у спальному районі міста. Черкащанка Оксана Карамишева живе неподалік, разом із сином до контейнера вживаного одягу поклала декілька і своїх речей: “Багато речей накопичилося, що не використовуєш, не носиш, по фасончику не дуже підходять, то ми зібрали. Я думаю, згодиться комусь іншому, як не мені”.

blank

Загалом по місту таких контейнерів вісім. Інколи люди не жертвують, а навпаки намагаються забрати звідси речі, – говорить керівник громадської організації “Нове життя” Олександр Робозьоров: “Люди приходили з крючками і хотіли дістати. Це не дуже просто в цих контейнерах, вони дуже якісно зроблені, але тим паче це їм вдавалося і вони могли те, що витягли викинути просто”.

blank

Розвантажують банк одягу раз чи два на тиждень. Залишені пакунки відправляють на сортування. Цим займається волонтерка Валентина Ковалець: “Речі потрапляють і нові, і не якісні, непридатні, невипрані, нецілі, мають не хороший вигляд. Ми шукаємо, де їх подіти, чи на собачник відвезем”.

Жінка – багатодітна мама, каже, як ніхто знає, скільки речей необхідно для родини: “Якщо немає у нас чи розміру на той момент, коли людина прийшла, то ми записуємо цю нужду, міняємося телефонами і ми тоді стараємося до нас цю людину гукнуть, щоб вона вибрала те, що їй цікаве”.

Найчастіше до банків одягу кладуть жіночі та дитячі речі: “Чоловічого дуже мало, мабуть у нас чоловіки дуже охайно носять свій одяг або шкодують, не знаю”.

Зі слів Олександра Робозьорова, ці речі пропонують взяти людям, які опинилися у складних життєвих обставинах або тим, які не мають змоги придбати їх: “Два дні це п’ятниця і субота, коли ми запрошуємо людей або приймаємо, якщо добре знаємо, вони також на пряму дзвонять нам”.

Нагадаємо, контейнери для банку одягу були закуплені за кошти громадського бюджету у жовтні 2018-го. Відповідне рішення, голосуванням черкащани висловили у конкурсі. Спочатку ними опікувалися представники ГО “100% життя Черкаси”, торік банки одягу передали на баланс громадської організації “Нове життя”.