Учора в диспетчерську екстренки подзвонила дитина і попросила приїхати швидку до її мами. Сказала, що її мама захворіла і втратила свідомість. Поряд нікого не було з дорослих, до сусідів дівчинка не могла вийти, бо двері були зачинені на ключ. Диспетчер намагалася дізнатися адресу, бо дівчинка сказала, що живе у Черкасах, біля великого «Делікату», з вікна бачить маленький жовтий магазинчик і дитячий майданчик. Потім таки назвала вулицю й будинок. Дівчинка дзвонила тричі, пообіцяла чекати швидку біля вікна, щоб її було видно. І потім телефон було вимкнено. Розповіла речниця черкаської “швидкої” Ірина Назарок.

За вказаною адресою виїхала бригада екстренки, також екіпаж поліції та рятувальники. У вказаній квартирі проживають люди, які швидку не викликали. Працівники екстрених служб опитали мешканців будинку, але ніхто не знав, де саме перебувала дівчинка.

До самого вечора диспетчер екстренки дзвонила за номером і таки нарешті, коли телефон увімкнули, відповіла жінка. Вона сказала, що не знала, що її дитина гралася і телефонувала в екстрену службу. Повідомила, що вони з іншого міста, приїхали в гості і знаходяться зовсім не за тою адресою. І вона не винна, що її дитина сама набирала «103». Працівники екстренки написали заяву до поліції про хибний виклик. Адже на цей виклик були задіяні фахівці трьох екстрених служб!

Номер екстреного виклику «103» – один з найважливіших телефонних номерів, який повинна знати кожна людина. Часто від нього залежить життя, і не лише власне. Щодоби на Черкащині на цей номер надходить понад 1300 дзвінків. Але буває й так, що цей найважливіший номер стає інструментом для пустощів та недолугих жартів. Дитячі пустощі по телефону, як правило, є результатом неорганізованого дитячого дозвілля. Дитина викликає екстрені служби просто «від нічого робити» і дуже радіє, коли за її дзвінком, під супровід ревіння сирен прибуває спецтранспорт.

Шановні батьки, медики звертаються до вас із проханням розповідати дітям про неприпустимість подібних витівок! Адже, згідно з чинним законодавством, за хибне повідомлення неповнолітніх відповідальність нестимуть їхні батьки.

Працівники Центру наголошують: «103» – це номер екстреного виклику, за яким цілодобово диспетчери екстренки на зв’язку для допомоги людям у невідкладних станах. Пам’ятайте про те, що кожна витівка за номером «103» може вартувати комусь втрати здоров’я або навіть життя!