Черкаси заклали фундамент співпраці з Асоціацією енергосервісних компаній та підписали  Меморандум про партнерство щодо запровадження енергосервісу для підвищення енергетичної ефективності інфраструктури Черкаської міської територіальної громади. Підписи під документом поставили голова правління ГО «Українська асоціація енергосервісних компаній» Олексій Корчміт та перший заступник міського голови Сергій Тищенко. Інформує сайт Черкаської міської ради.

Метою співробітництва є об’єднання та координація зусиль сторін щодо оптимальної організації енергоефективних заходів та підвищення енергоефективності інфраструктури міста, зокрема систем зовнішнього освітлення, будівель бюджетних установ та житлових будинків, шляхом сприяння впровадження механізму енергосервісних договорів, що дозволить досягнути показників комфорту у приміщеннях, не збільшуючи видатки на енергомодернізацію та зменшуючи витрати на сплату енергоносіїв.

Упровадження механізму енергосервісних контрактів дозволяє містам суттєво економити бюджетні кошти, оскільки реалізація заходів з підвищення енергоефективності об’єктів відбувається за кошти приватних інвесторів.  Основний принцип ЕСКО-контрактів полягає у поверненні приватних інвестицій в енергоефективність виключно за рахунок економії енергоспоживання.

Як запевнив Олексій Корчміт, наразі вже є декілька інвесторів, які готові вкласти кошти у заходи енергоефективності вісьмох бюджетних закладів міста (попередньо, це дитячі садочки та територіальний центр надання соціальних послуг), а саме, встановити там індивідуальні теплові пункти. Також пропонується замінити у місті 8 тис. світильників на більш енергоефективні.

«Така співпраця є взаємовигідною. Адже інвестор за декілька років окупає вкладені в заходи енергоефективності кошти, а місто швидко отримує якісне обладнання, яке згодом дозволить значно економити бюджет громади. Усі інвестори братимуть участь у тендері, який виграє компанія, яка запропонує найбільшу економію», – запевнив голова правління ГО «Українська асоціація енергосервісних компаній».

«У зв’язку з початком повномасштабної військової агресії російської федерації проти України питання енергонезалежності набуло особливої актуальності для нашої  країни  і безпосередньо пов’язано з її енергобезпекою. Залежність економіки України від імпорту паливно-енергетичних ресурсів та зростання цін на енергоносії напряму стосується і нашого міста. Тож вкрай необхідно впроваджувати комплексний підхід до питань енергетичної політики міста, скорочення витрат на оплату за спожиті енергетичні ресурси установами, які фінансуються з міського бюджету територіальної громади, удосконалення системи енергоменеджменту міста, а також підвищення свідомості населення щодо енергоспоживання. Наразі вся Україна потерпає від рашистської навали, але ми впевнені – перемога за нами і дуже скоро. Тож важливо думати про майбутнє», – зазначив перший заступник міського голови Сергій Тищенко.