Публікуємо інтерв’ю із міським головою Черкас Анатолієм Бондаренком, яке було розміщене на сайті «18000» (скорочено). 

– Оцініть роботу свою і міської ради за рік війни. Чи бачите у своїй роботі помилки?

 – Хто нічого не робить, той не помиляється. Робота Черкаської міської ради  – була досить продуктивна протягом року, який минув. Не тільки міської ради, а всієї громади. Всі робили максимально, щоб наблизити перемогу. По п’ятибальній системі, я би оцінив нашу роботу на чотири з мінусом.

 – Щодо вас конкретно. Чи були моменти, які б ви хотіли, щоб склалися інакше, коли ви щось зробили неправильно?

 – Могло б бути все у війну. Збройні Сили зупинили ворога. Кожному чиновнику, кожному жителю Черкас треба дякувати, що йому набагато краще, ніж тим, хто залишився без житла, які на передовій.

 – Як оцінюєте проходження опалювального сезону в місті?

 – Вважаю роботу по проходженню опалювального сезону близькою до відмінної. Це злагоджена робота ТЕЦ і ЧТКЕ, це злагоджена робота Черкасиобленерго, бо нам доводилося під час блекаутів переходити на “острівний режим”, і жителі міста цього не відчули. Зрозуміло, що були перебої деякі, але ми максимально зробили все, щоб жителі міста залишилися з теплом.

 – Наскільки місто забезпечене генераторами? Чи будуть вони далі закуповуваться з розрахунком на наступний опалювальний сезон?

 – 100%. Незалежно від того, буде електропостачання чи ні. 100% усі критичні служби забезпечені. Ми в змозі будемо подавати воду і забезпечувати водовідведення.

 – На сьогодні технічно місто готове уже до наступного опалювального сезону?

 – Місто технічно готове уже до наступного опалювального сезону на 100%. Це що стосується забезпечення генераторами. Наші колеги з інших міст, наприклад, місто Білефельд готує допомогу нашому місту. Вони купують новий генератор за 300 тисяч євро. Це потужний генератор. Він забезпечить роботу останньої ланки, яка в нас трохи кульгає. Я не буду казати, що це.

 – У інших містах є приклади, коли міська влада купує дрони для військових. Чого цього не роблять у Черкасах?

 – Дивіться, можна купувати дрони, а можна виділяти кошти ТрО, військовим частинам. Військові краще знаються на таких речах, які дрони треба, де їх купувати, за скільки. Думаю, так буде краще.

 – В контексті цього ще одне питання. 16 грудня ви написали у фейсбуці, що весь бюджет розвитку має піти на ЗСУ. Що змінило вашу думку?

 – Щоб бюджет пішов на ЗСУ, треба політична воля всіх, хто голосує за бюджет. На ЗСУ пішло стільки, скільки було запитів. Запитів було на 356 мільйонів гривень.

 – Тобто чи правильно я зрозумів. Ви озвучили ідею, а депутатський корпус не підтримав, чи як?

 – Ми підрахували все повністю. Треба забезпечити життєдіяльність міста: комунальна техніка, ремонт мереж, які у жахливому стані, укриття. Яким би не був бюджет, його завжди буде мало.

 – Яка ситуація з укриттями? Ви давали Беззубенку тиждень, щоб розібратися, чому вони не були підготовлені вчасно. Він розібрався? Скільки на сьогодні укриттів реально функціонують і готові приймати людей?

– На сьогодні в Черкасах облаштовані 170 споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів, ще 61 захисна споруда цивільного захисту. Триває процедура передачі 5-ти захисних споруд цивільного захисту з державної форми власності у комунальну власність міста, аби ми могли утримувати їх у належному стані. Всі укриття, що перебувають на балансі освіти, функціонують. Цього року ми закінчимо ще більше 10 ремонтів укриттів у школах і дитсадках. Ті укриття, що в приватній власності, також приведені до належного стану. Є прорахунки. Але діяльність Беззубенка значно посилила і пришвидшила роботу із ремонту укриттів і по наведення ладу.

 – Скільки коштів закладається на ремонт доріг? І скільки коштів на техніку для КП?

 – Цього року на закупівлю нової техніки для наших комунальних підприємств Черкаська міська рада передбачила 86,9 млн грн. Усе це обладнання необхідне для виконання покладених на підприємства функцій. У цьому році будемо проводити ремонт вулиці Гагаріна, який розпочали у 2021 році, капітальні ремонти вулиці Холодного Яру, вулиці Жужоми, Будіндустрії. Крім того, у планах розпочати підготовку до капремонту вулиці Квіткової – ця вулиця буде збудована через полігон. На поточний ремонт буде проведений тендер і визначено перелік вулиць. Це буде через тиждень-два. Близько 100 мільйонів.

– Лісова Просіка. Дерева почали вирубувати 20 лютого. Ви відреагували 27 лютого. Чому так довго? 

 – Три дні я був зайнятий роботою. А потім, коли відреагували, думаю, що відреагували правильно. Забудовник відновить зелені насадження. Ми його зобов’яжемо.

 – «У межах повноважень докласти всіх зусиль для того, аби забудовник поніс справедливу  відповідальність за скоєне». Ваша фраза. Що це означає?

– Запити направлені і підготовлені відповідним службам. Будемо вести діалог про подальше використання цієї ділянки.

 – Будівництво на Митниці. Там перекрили дорогу. Ви поки публічно не реагували. Що вам відомо по тій ситуації? 

 – Департамент архітектури мені доповідав. Право оренди продано з аукціону. Кошти в 3,5 млн грн надійшли за рік користування оренди. Забудовник має право там будувати багатоквартирний будинок. Поряд повинен бути пожежний проїзд. По генплану – тут багатоповерхова забудова.

 – Але ця забудова з’явилася за новим генпланом. На вашу думку, наскільки це доцільно?

 – Бачили там дорога-апендикс, вузька дорога. Треба думати на майбутнє і забудова не повинна відбуватися хаотично. Дороги повинні бути рівні і чіткі з нормальними кутами. Там нормально буде, якщо це буде гарна забудова, то вона не буде заважати. Вона буде окрасою міста.

 – Замковий узвіз. Міська рада підтримала петицію про недопущення забудови. Суд підтримав цю позицію (історико-архітектурний план). Але міська рада фактично в інтересах забудовника подала апеляцію. Як це розуміти? 

 – Історико-архітектурний план приймають разом із генпланом. Щоб зараз прийняти, треба вильоти. Вильоти заборонені. В нас є рішення прокуратури, що зобов’язує нас прийняти план. Цим ми і займаємось. Прийметься план – на цьому закінчиться вся ця історія: які будинки треба зносити, які не треба. Можна будувати. Але питання, як будувати, що будувати?

 – То яке ваше бачення, “як будувати, що будувати” на Замковому узвозі? Бо той проект, що ви публікували, як на мене, обмежував огляд. 

 – Я вважаю, що він не обмежує огляд. Це доведено науково і архітектурно. Можливо, треба трохи підкоригувати. Але там повністю збережена вся архітектура. Сьогодні там здійснені розкопки.  Є багато ділянок, де треба будувати. Починаючи із полігону. Буде вулиця Квіткова – відразу будуть інвестори. І закінчуючи Митницею. Там ми будемо оголошувати торги на аукціоні. І всю ту ділянку, десь 16-18 гектарів, вона розрізана на лоти, і вся вона буде продана. Всі ділянки повинні мати власника.  Бо пам’ятайте, що там було, поки ми не навели там лад? Там були наркомани, вбивства були, несанкціоновані кар’єри, сміттєзвалища. Жителі району зверталися, коли наведете лад? Ми ще не навели там лад. Від Жужоми і до “Живчика” – там ніякої забудови не буде, там буде променадна зона. Хіба, може, буде льодовий палац, коли закінчиться війна. Далі – територія розбита відповідно до генплану, там будуть спортивні споруди і об’єкти, там буде набережна, рекреаційна зона, будуть сквери і парки. Буде і житло, десь 3,5 гектари.

 – Церква. Яка ситуація із Соборним парком? Чи будуть його вилучати?

 – Рухаємося. Депутати займаються і департамент архітектури. Там є державний акт на право постійного користування. Без судових рішень нічого не буде.

 – Позов готується?

 – Так. Рано чи пізно вони самі (церква – ред.) відмовляться від цієї ділянки. Хоч зараз і заборонене капітальне будівництво, але думаю, після закінчення війни ми зробимо сквер і наведемо там лад. Буде частина меморіальна там, де було кладовище. І буде частина відпочинкова.

 – До речі, що робити із голубом, який там почали будувати? 

 – Його потрібно добудувати. А яка далі буде історія – то це буде рішення Верховної Ради, яка вирішуватиме долю Московського патріархату.

 – Щодо Феодосія. Йому вручали підозру. Що думаєте про це?

 – Крапку повинен поставити суд.

 – Яка ситуація із “За майбутнє” в міськраді і облраді? Депутат Гладкий голосує всупереч волі фракції, він критикує Павла Карася. Це якось розбирається на засіданні фракції?

 – У нас демократія. Є об’єктивні і суб’єктивні причини.

 – У обласній раді Вельбівець спочатку складав мандат, зараз через суд хоче поновити його. Ваше бачення як голови осередку?

 – Він не є зараз членом фракції. На останньому засіданні фракція переобрала голову. Ним став Євген Курбет. Я знаю думку фракції, скоріш за все, Вельбівець увіллється в ряди фракції.

 – Ми згадували “Голос”, який ішов із опозиційною риторикою. Також таку риторику на виборах мали ЄС і “Слуги народу”. Як зараз іде співпраця? 

 – Кожен взяв ділянку роботи і працює. Громада має дати оцінку, як вони працюють. Це, як вдома, чоловік, дружина, діти. Все, що погане в місті – винен міський голова, якщо хороше – десь причетний міський голова. Міський голова під лупою. Його родичі, як у нас прийнято, на них всі дивляться. Їм нічого не можна робити. Я вже думав-думав, і кажу (родичам – ред.): слухайте, можете не займатися бізнесом у Черкасах? Я вас прошу. Тому що скажуть, що ми чимось не тим займаємося. Вони всі займаються бізнесом. Вся моя родина. 90% тих справ, які вони ведуть, я не знаю.  Можливо, ви чули, купили магазини, давайте відкривати будівельні магазини, давайте завод по виробництву кави, бо є люди, які готові це робити. Приїхали друзі брата, які вміють це робити. Вони робили це на Сході. Виношують цю ідею під маркою “Бонд.Арабіка” (сміється).

 – Як зараз оцінюєте комунікацію між центром і регіонами? 

 – Я вважаю, що діалог робочий і ефективний.

 – Зараз багато розмов, що центральна влада прикручує місцеве самоврядування. І це тільки початок та сигнал – для інших міських голів.

 – Відносини нормальні, робочі. Працюємо на перемогу. Я не бачу проблем.

 – Яке головне завдання для міської влади на весну-літо? В області, наприклад, говорять про посівну. Що ключове має зробити міська влада зараз?

 – Підготуватися до наступного опалювального сезону. Провести регламентні роботи, треба ремонтувати мережі. Вони давно не оновлювалися. Ремонтувати магістральні трубопроводи будемо. Завдання – готуватися до зими з літа. І зрозуміло, робити поточний ремонт, утримання доріг, надавати якісні комунальні послуги жителям міста.