Ви можете по кілька разів на день проходити за МакДональдсом повз цю будівлю і не здогадуватися, наскільки вона старовинна й цінна. Її фасад раніше закривав стихійний базар, де продавали різний дрібний товар. Зараз же лише поодинокі бабусі продають там квіти. Щоб зайти всередину, треба пройти важкі дерев’яні двері. За ними вас чекає розчарування – прохід закриває невеликий ломбард і стілець із написом «проходу немає». Замість того, щоби бути окрасою міста, колишня жіноча гімназія Городецького руйнується на очах. Чи збирається хтось її реставрувати, що буде з будівлею, розповідає Громадське.Черкаси.

Колишній жіночій гімназії Городецького – 115 років. Вона витримала дві світові війни й не розсипалася. А зараз від фасаду відвалюються шматки бетону й протікає дах. Нині у приміщенні колишньої жіночої гімназії розташований Центр дитячої та юнацької творчості. Там давно мріють про ремонт старого корпусу.

blank

«Все потребує переробки, тому що будівлі сто років. Підвал треба реконструювати, там східці ще тих часів – дерев’яні. Ремонтувати дах, бо тече прямо в класи. Горище провалюється, повітропровід треба переробляти. Він досі працює, але треба його осучаснювати», – каже головна бухгалтерка Ірина Чорна.

Також у приміщенні немає протипожежного оснащення. Ще треба замінити підлогу. Під столітнім паркетом чи звичайними дошками – пресована глина з сіном.

Необхідно реконструювати приміщення й зовні. Для цього треба не лише відреставрувати стіни, а й замінити вікна, тому що вони теж в аварійному стані.

blank

blank

Ірина Чорна каже, що протягом останніх 20 років будівлю не реконструювали. За цей час на її ремонт міська рада ніколи не виділяла грошей. Увесь косметичний ремонт всередині будівлі ЦДЮТ робив за власні гроші.

«Ми старий корпус постійно ремонтуємо. Навіть вчора у балетній студії почали укріплювати зовнішню стіну, бо вона піддалася корозії. А у танцювальній студії знову потекли стіни», – каже головна бухгалтерка.

То зі старим корпусом щось робитимуть?

У 2017 році Черкаська міська рада провела тендер на розробку проєктної документації реконструкції старого корпусу ЦДЮТ. Проєкт обійшовся у 500 тисяч гривень. Зараз він – на експертизі.

Проєктанти підрахували, що реконструювати будівлю зовні і капітально відремонтувати всередині коштуватиме 30 мільйонів гривень.

blank

Центр дитячої творчості підпорядкований департаменту освіти та гуманітарної політики. Його очільник Сергій Воронов каже, що пропонуватиме проєкт у Програму соціально-економічного розвитку на 2020 рік. Її мають затвердити депутати міської ради.

blank

Теоретично гроші на реконструкцію могла би дати держава. Але для цього будівля мала би значитися в Державному реєстрі нерухомих пам’яток України. З 1990 року будівлю Міністерство взяло на облік й вона отримала правовий статус нововиявленого об’єкта культурної спадщини. Але її туди досі не внесли. В Мінкультурі не пояснюють чому. Тому надіятися лишається лише на міських депутатів.

blank

Трохи історії гімназії

Жіночу гімназію збудували у 1905 році за проектом київського архітектора Владислава Городецького. На початку 20 століття у Черкасах були лише два училища, де навчалися 230 дівчат. Здобути середню освіту не було де. Черкаські дівчата виховувалися у гімназіях Одеси та Києва. Спочатку жіночу гімназію відкрили в двох орендованих приміщеннях. Але там було дуже тісно. Тому міська дума вирішила збудувати окрему будівлю. За два роки жіночу гімназію побудували. Це обійшлося місту у 83 тисячі рублів.

blank

Але у жіночій гімназії Городецького не завжди навчалися панянки. Із 1914 року під час Першої світової війни в гімназії був госпіталь. Після революції 1917-1920 років в будівлі був навчальний заклад міста. У 1936 році це приміщення передали під міський Палац піонерів. Тоді там працювало десять дитячих гуртків, був хор і футбольна команда.

Під час Другої світової війни будівля була опорним пунктом для нацистів. У 50-х роках  у ньому розміщувалася середня школа №4. 1985 року до колишньої гімназії добудували праве крило й з’явився міський Палац дитячої та юнацької творчості. У 1996 році Палац перейменували у Центр.

blank

У тепер вже старому корпусі Центру дитячої та юнацької творчості займаються 1400 дітей. У приміщенні – 15 кабінетів. Там дітей навчають театральній майстерності, танцям, вокалу, балету, малюванню, журналістиці, англійській та німецькій мовам, бісероплетінню, кулінарії, та проводять дошкільне навчання.