Сьогодні на сесії Черкаської міської ради фракція “За майбутнє” відмовилась голосувати за проект змін до бюджету, та залишила сесійну залу у знак протесту.

“Депутати мали розглядати проект рішення про внесення змін до рішення міської ради від 22.12.2023 №51-41 «Про бюджет Черкаської міської територіальної громади на 2024 рік». Фракція «За Майбутнє» та окремі депутати пропонували наступне: вільні залишки коштів бюджету спрямувати до резервного фонду міського бюджету 40 395 448.58 грн., які були перерозподілені за результатами розгляду проекту рішення виконавчим комітетом, щоб ці кошти були у нас на випадок якихось надзвичайних ситуацій. Адже під час будь-якої надзвичайної ситуації, або, не дай боже, прильотів, місто повинне мати резерв для подолання наслідків. Думаю, минулорічний прильот мав би всіх привести до тями в цьому питанні. Ще 7 854 794.91 грн. ми пропонували спрямувати як субвенцію до державного бюджету на підтримку ЗСУ. А ще 32 764 000 грн. ми пропонували Департаменту соціальної політики ЧМР зі статті “інші витрати населенню” спрямувати на програму підтримки ЗСУ. Щоб створена при Черкаській міській раді Рада командирів вирішувала, на які підрозділи, що перебувають у зоні бойових дій, спрямовувати ці кошти, адже лише військові є фахівцями у тому, що на разі є найнеобхіднішим. Не депутати, які часто керуються тим, що хтось знайомий в якійсь військовій частині, або якісь інші мотиви мають. Дана пропозиція була озвучена на бюджетній комісії та на погоджувальній раді, тож усі розуміли, про що ми говоримо, однак вона не була підтримана на засіданні голів фракції та названа популізмом. Ми ж вважаємо, що такий розподіл був би чесним по відношенню до військових і прозорим”, – зазначив голова фракції “За майбутнє” Геннадій Шевченко.

Натомість, за його словами, депутатський корпус підтримав лише субвенцію до державного бюджету, таки спрямувавши 7 854 794.91 грн. на ЗСУ. 40 395 448.58 грн. було розподілено на різні департаменти. 32 764 000 грн. було спрямовано на Департамент соцполітики для надання виплат населенню, з яких 20 млн. грн., котрі були передбачені на виплати породіллям, було перерозподілено за пропозиціями окремих депутатів на різні військові частини.

“Цікаво, що саме нашу пропозицію було названо популізмом, хоч ми ще раз наголошуємо – лише військові мають вирішувати, на що спрямовувати кошти, і Рада командирів – це найкращий спосіб робити це відкрито і справедливо. І фракція “За майбутнє” та окремі депутати пропонували по факту на підтримку ЗСУ спрямувати значно більшу суму, ніж було прийнято”, – наголосив Шевченко.

blank