Судове засідання по справі клірика упц мп Дениса Снігірьова (митрополита Феодосія) відбулося 6 лютого в Соснівському районному суді міста Черкаси, інформує “ВиЧЕрпно”.

На ньому розглянули клопотання від прокурора про продовження запобіжного заходу на 60 днів.

“Ризики, які були встановлені на минулих засіданнях, досі існують, зокрема, обвинувачений може переховуватися, незаконно впливати на свідка, продовжувати вчиняти злочини, в яких особа обвинувачується. Тому прошу суд продовжити запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час доби з 22:00 години до 06:00 ранку”, — сказав прокурор.

Водночас захисник підозрюваного зазначив, що усі пʼять разів прокурор однакового аргументує свої клопотання.

“Те, що мій підзахисний вчинив якісь злочини, є непідтвердженою інформацією тому, такі аргументи не мають значення. Ми просимо відмовити у клопотанні прокурору”, — сказав адвокат.

Окрім того, захист митрополита Феодосія попросив змінити запобіжний захід на особисте зобовʼязання.

“Яка буде різниця між домашнім арештом та особистим зобовʼязанням, якщо є комендантська година. Ви перешкоджаєте моїй роботі, адже я не скрізь встигаю зʼявитися, не можу провести вечірнє богослужіння”, — сказав підсудний Денис Снігірьов.

Прокурор наголосив, що різниця між особистим зобовʼязанням і домашнім арештом є й вона визначена законом.

Суддя Олександра Гуменюк ухвалила продовжити запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час доби з 23:00 до 05:00 ранку на 60 діб.

Нагадаємо, на початку 2023 року митрополиту було повідомлено вже дві підозри за фактами заперечення збройної агресії рф та поширення закликів до міжконфесійної ворожнечі. Тоді суд обрав для нього запобіжний захід у виді домашнього арешту і розпочав розгляд матеріалів провадження.

Однак це не зупинило клірика і в стінах власного помешкання він почав записувати провокативні відео, в яких повторював кремлівські наративи про релігійні громади в Україні, за що йому повідомили про третю підозру.

Суд вже допитав трьох військових капеланів, які виступили потерпілими по справі. Окрім того, 20 грудня  Денису Снігірьову, змінили запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на домашній арешт лише в нічний час доби із носінням електронного браслета терміном 60 днів. Прокурори поклопотали про відвід судді через цю ухвалу, однак цю пропозицію не підтримали.