У жовтні подорожчали всі молочні продукти, повідомили в Асоціації постачальників торговельних мереж. Літр молока у середньому коштує 22,4 грн. Кілограм кисломолочного сиру можна придбати за 90,3 грн, сметани — 53,1, вершкового масла — 183,5 грн. Найдорожчі молочні продукти у Херсонській області, найдешевші — у Житомирській, пише “Gazeta.ua”.

— Купую молоко у знайомих із села Балаклея, що поряд із містом. Вони тримають дві корови, — говорить 57-річний Петро Зайвий зі Сміли на Черкащині. — Продають мені по 10 гривень за літр. Торік коштувало шість. Я їм допомагаю заготовляти сіно. Влітку на тиждень беру два трилітрові бутлі. Взимку по молоко їжджу раз на два тижні. Купляю одразу по п’ять бутлів. Дружина з половини робить сир, збирає сметану. А решту розливає в півлітрові пляшки, кладе в морозилку. Потім готуємо молочні каші, какао. Магазинне купляємо лише тоді, коли не дояться корови.

— Раніше молоко брала в магазині. Домашнє розливають у пластикові пляшки. Невідомо, де їх беруть. Я гидувала таке купувати, — розповідає 49-річна Ольга Павленко з Черкас. — Завжди брала продукцію черкаського виробника. Молоко гривень на п’ять дорожче за базарне. Влітку купила дві літрові упаковки. Вдома відкрила — молоко мало неприємний запах. Довелося вилити, бо ніхто не захотів пити. Потім ще кілька разів таке траплялося. Почала купувати товар іншого виробника. Взяла 200 грамів сиркової маси, там попався плавник риби. А знайомій у кефірі — ніготь. Нас надовго відвернуло від магазинної продукції. Два місяці тому перейшла на домашню молочку. Біля будинку відкрили кіоск. Привозять товар із Мошен Черкаського району. Літр молока коштує 16 гривень. Я приношу свою пляшку, наливають із банки. Молоко нічим не віддає. Творог теж смачний. Кілограм коштує 60 гривень. Ріжеть­ся пластами, як масло. Сусідка замовляє сиркову масу. Кілограм коштує 45 гривень. На тиждень беру два літри молока, 600 грамів творога. Сироватку по 4 гривні за літр купую на вареники і собаці. Масло давно не їмо. Яке не пробувала, немає такого, як раніше.

— У травні домашній сир продавали по 50 гривень. Зараз коштує 75. У листопаді ціни починають ще рости. Так триватиме до січня, бо мало молока. Кілограм сиру подорожчає до 90 гривень, — говорить 55-річна Лариса Коваль. 20 років торгує молочними продуктами на вінницькому ринку Урожай.

— Щоб вийшов кілограм домашнього сиру, треба дві трилітрові банки молока. Плюс газ чи дрова, щоб приготувати. Собівартість сиру виходить 120 гривень. За такі гроші ніхто його не купить. Тим більше, люди не купують, як раніше, по кілограму. Переважно просять зважити 300–500 грамів.

Півторалітрову пляшку молока на базарі зараз продають по 20–25 гривень. Ціна зросте ще на 5 гривень до кінця року. Навесні коштувало вдвічі дешевше. А влітку ціна зовсім упала, бо ринок був завалений молоком. Літр сметани — 70 гривень. Найбільше її беруть перед святами для випічки. З початком холодів частіше питають домашнє масло. Найдорожче продаємо по 250 гривень.

Відчувається, що люди збідніли. За все торгуються, хочуть знижку. Молокозавод продає літр молока за таку ж ціну, як на базарі. Жирність — 2,5. Це все одно що вода, перегін. Із такою жирністю на ринок би не пустили. Щоразу зранку здаємо товар на дослідження. Хороше молоко — не менше трьох. В основному на базарі продають з жирністю 4,5–5.

— Подорожчання має сезонні причини. Молока стало менше, — говорить 45-річний Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.

Найдорожче молочні продукти коштують у Херсонській, Черкаській, Луганській, Полтавській областях та Києві. Найдешевше — у Житомирській, Рівненській, Сумській, Львівській та Миколаївській областях. В Україні 73 відсотки молока надходить на переробні заводи від населення. Ціна найвища в тих областях, де найменша пропозиція сировини. За останній рік активно скорочується поголів’я корів на Полтавщині. У центральних областях навпаки зростає кількість ферм. Крім того, на ціну впливає конкуренція серед переробників. Ціни менші там, де немає монополіста.

В Україні молочка коштує на 20 відсотків дорожче, ніж у Польщі чи Литві. Виняток — вершкове масло, сметана. У західних сусідів вони коштують ­більше.

Більшість молочних продуктів мають обмежений термін придатності. Тому за кордон наші підприємства продають переважно вершкове масло. Нещодавно почали експортувати кисломолочні продукти терміном придатності від двох тижнів до місяця. В Україну завозять найбільше твердих сирів. Торік через конкуренцію наші виробники змушені були на 20–30 гривень знизити ціни на свою продукцію. Бо імпортні сири коштували дешевше, їх активніше купували.

Молочні продукти часто підробляють. Фальсифікату на полицях магазинів — від 30 до 60 відсотків. У молоко додають харчову соду, щоб було білішим. У вершкове масло — пальмову олію. Такий продукт вже не може називатися молочним. Він молоковмісний. Але виробники часто не вказують цього на упаковці, щоб не втратити покупців.

3086 гривень на місяць витрачають у середньому українці на продукти, порахували в Держстаті. На м’ясо та рибу йде 500 грн, молочні продукти — 300, овочі — 175, по 153 грн — на хліб та кондитерські вироби. На фрукти, цукор, яйця українці витрачають менше 100 грн. Мінімальна зарплата в Україні зараз становить 3 723 грн. Із 1 січня її підвищать до 4 173 грн.

10 гривень платять заводи фермерам за літр молока. У населення скуповують по 4,8–5 грн.

Автор: Маргаріта Дикалюк, Любов Карнарук, Тетяна Сарахан