У прокуратурі Черкаської області під головуванням прокурора області Сергія Овчаренка, за участю керівництва обласної поліції, фіскальної служби, органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, органів державного нагляду (контролю), керівників місцевих прокуратур і структурних підрозділів прокуратури області проведено міжвідомчу нараду, на якій обговорено стан протидії нелегальній діяльності автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів, представницької діяльності, організації досудового розслідування й процесуального керівництва в кримінальних провадженнях указаної категорії. Про це повідомляє прес-служба  прокуратури Черкаської області.

Прокурором області відмічено, що організація скоординованої роботи та об’єднання зусиль усіх правоохоронних і контролюючих органів у вказаній сфері є головною метою наради, адже подорожчання бензину за останні кілька років спровокувало величезну популярність скрапленого газу, вартість якого нижча за традиційне пальне. Це, в свою чергу, призвело до появи безлічі автогазозаправних пунктів, які здебільшого працюють в «тіні», тобто не мають всієї необхідної дозвільної документації.

За даними Рахункової палати через існування тіньового ринку палива у 2016-2017 роках лише державний бюджет недоотримав близько 25 млрд. грн. акцизного податку з пального.

Тож маємо те, що газові цистерни буквально заполонили Україну, наша область не виключення. Їх можна зустріти не лише у віддалених місцях уздовж доріг, а й просто серед міст – поблизу житлових будинків, парків та інших громадських місць.

З доповідями та поясненнями під час заходу виступили представники Черкаської обласної державної адміністрації, Черкаської обласної ради, ГУНП в Черкаській області, управління захисту економіки в Черкаській області, ГУ ДФС у Черкаській області Управління Державної Служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області, Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області, Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, Управління Держпраці у Черкаській області.

Обговоривши стан законності та протидії нелегальній діяльності автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів, учасниками наради окреслено коло проблемних питань, для вирішення яких визначено спільні заходи, спрямовані на протидію злочинам указаної категорії.

Крім того, на нараді вирішено створити міжвідомчу робочу групу, до складу якої включити представників прокуратури області, Головного управління Національної поліції в області, Управління захисту економіки в Черкаській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України,  Головного управління Державної фіскальної служби в області, органів державної виконавчої влади та органів державного нагляду (контролю), з метою протидії злочинності та забезпечення ефективного розслідування кримінальних проваджень за фактами нелегальної діяльності автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів.

Також, ураховуючи актуальність питання нелегальної діяльності автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів, з метою оперативного реагування на такі факти в прокуратурі Черкаської області створено спеціальну «гарячу лінію» за номером телефону: (0472) 31-34-10.

Прокуратура звертається до всіх мешканців Черкаського регіону з проханням бути відповідальними та не ставити під загрозу своє життя й здоров’я, а також технічний стан автотранспорту.  Усі громадяни, яким відома інформація про діяльність нелегальних автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів, мають можливість звернутися на вказаний вище телефон «гарячої лінії». За отриманими повідомленнями про вказану протизаконну діяльність прокуратурою вживатимуться заходи відповідно до вимог чинного законодавства.