Діти для дітей – у опорній школі села Білозір’я на Черкащині учні на уроках праці допомагають вихованцям обласного сиротинцю. Старшокласники шиють для малюків ковдри, піжами, білизну та навіть іграшки. Така праця, кажуть викладачі, на користь не тільки вихованцям дитбудинку, а й самим учням школи, інформують “Подробности”.

Урок праці у дівчат в опорній школі села Білозір’я починається з настанов викладача. Та ледве учениці встигають надіти фартухи та косинки, як у класі закипає робота – хтось кроїть, хтось заміряє, хтось підшиває. Найбільш вправним учитель доручає працювати на швейній машинці.

Десятикласниця Тетяна ретельно обробляє кожен шов. Для дівчини, як і для її однолітків, це не просто навчальне завдання – кожен з цих виробів потрапить до обласного дитячого будинку.

“Просто треба подивитися на емоції цих дітей, коли ти їм привозиш в будинок якусь річ, вони дуже емоційно сприймають це, вони дуже раді”, – говорить Тетяна Демура, учениця Білозірської опорної школи.

Білозірська школа шиє для обласного дитинця ковдри, покривала, піжами, та навіть м’які іграшки. Матеріали для виробів закуповує або сама школа, або привозять з дитбудинку. Під керівництвом викладача ці старшокласниці майстерно оздоблюють вже готові піжами мереживом.

“Але мереживо знову ж таки, ми візьмемо не просто мереживо, а воно повинно бути із натуральних матеріалів для того, щоб дітки будуть спати і воно їм ніде не заважало”, – говорить Наталя Крупенко, викладач Білозірської опорної школи.

А це той самий дитячий будинок, для якого і шиють учні білозірської школи. Його вихованців без згоди батьків чи опікунів знімати тут заборонено, попереджає старший вихователь закладу. Запевняє, усі без винятку вироби школярів – малюкам знадобляться.

“Це ті що на майданчик, на ігровий майданчик. Вони простеляють їх на траві ось такі дуже гарні і граються на них”.

Ці нехитрі речі дитинцю вкрай необхідні. Вік тутешніх вихованців – від двох місяців до семи рочків. Тож малеча швидко все зношує.

“Я б сказала що і ті і інші отримують від цього кожний щось своє – наші діти отримують увагу в першу чергу, крім матеріальної допомоги – увагу, дотики, обійми те, чого хоче кожна дитина діти школи – отримують знання про те що є такі діти і такі заклади, що хтось, хто буквально поряд знаходиться він також потребує допомоги”, – вважає старший вихователь Черкаського обласного спеціалізованого будинку дитини Лариса Лут.