12 травня — Всесвітній день медичних сестер. В Україні ця професія прямує до розряду дефіцитних: медсестер уже бракує удвічі-втричі більше, ніж лікарів. Насамперед через високу відповідальність, фізичне навантаження, ризики в роботі з інфікованими пацієнтами, моральну втому від спілкування з хворими і низькі заробітки. Так, медсестра в зарплаті прирівняна сьогодні до санітарки:  3700, хоч ти медсестра-бакалавр, хоч магістр. Пише “Черкаський край“.

І в нашій області майже в кожній лікарні нестача медсестер, акушерок, фельдшерів, попри те, що кілька навчальних закладів дають таку професію. Далеко не всі випускники медучилищ, медколеджів, нашої медичної академії працюють за спеціальністю. А здобувши трохи досвіду на практиці, виїжджають, як і їхні колеги з усієї України, на заробітки до інших держав, це явище й назву одержало: «медична еміграція». Проте сьогодні ми — про тих, хто на медсестринському посту в обласній лікарні.

Юну медсестру Аню Хмельницьку, хоч входить вона до палати з голками та катетерами і вкочує штативи з крапельницями, привітно зустрічають пацієнти. Бо дівчина наче знає чарівні точки, де краще знайти вену, яка «ховається», чи місце для уколу, щоб потім не було синців. Про таких кажуть: це її, вона як вроджена для цього. Дивлячись збоку, навіть не віриться, що ще півтора року тому, коли після коледжу почала працювати тут, у неврологічному відділенні обласної лікарні, їй було і важко, і страшно. Просила дівчат-медсестричок і її вчили — Юлія Заєць, Надія Томілова.

Прийшла в професію легко, з дитинства: їй малій бабуся купляла іграшкові медичні набори… І працює за спеціальністю залюбки. А її професійну мрію зараз допомагає реалізувати чоловік: удвох знімають житло в Черкасах.

— Бо в нашій роботі при нашій зарплаті треба доброго спонсора, — сміється Юлія Заєць.

Тому-то навіть тямущі, кваліфіковані медсестри, бува, йдуть з роботи, якщо нема житла (в Черкасах немає гуртожитків для медиків), або розлучилась, треба прогодувати дітей. Йдуть у торгівлю, в бізнес, шукають заробітку за кордоном: у Польщі, Німеччині, Італії.

Скажімо, в Польщі нашим платять близько 700-800 євро. Зараз Польща має намір зробити спокусливий жест: якщо досі українським медсестрам, фельдшерам треба було проходити переатестацію, щоб підтвердити свій диплом, то з початку літа міністерство здоров’я Польщі планує визнавати наш диплом. Бо ж тамтешні панове стривожені: третина медсестер у них — люди пенсійного віку, молоді польки виїжджають на роботу до західних країн ЄС або вважають, що вигідніше вчитись далі на лікаря. Для робсили з України буде єдина вимога: вільне володіння польською.

Є ще один спосіб залишитись у медсестринстві: «тягнути» півтори ставки. Є відділення, де всі так працюють і таким чином закривають вакансії, які  з’являються на фоні плинності кадрів.

Старша медична сестра реанімаційного відділення Нонна Хачатрян також пробувала, було, працювати на півтори ставки. Доводилось через ніч — і на роботу. І так п’ять років підряд. Врешті буквально збилася з ніг. І покинула реанімацію: ні, це надто важко. Перейшла в інше, спокійніше відділення. Попрацювала там півроку… і попросилася назад у «своє» на півставки. А потім і на повну. Закінчивши біологічний факультет місцевого вишу, вона знайшла себе тут, де може рятувати людей, які балансують на грані життя і смерті. У неї 22 роки досвіду.

— В обласній лікарні майже 700 молодших спеціалістів з медичною освітою, у нас розроблено понад 300 локальних протоколів, алгоритмів, стандартів виконання основних сестринських маніпуляцій і процедур щодо догляду за пацієнтом. Вони впроваджуються і в інших установах області, — констатує   — Медсестри, акушерки самовіддано працюють і мають здобутки, як мовиться, не завдяки, а всупереч: протягом багатьох десятиліть праця медичної сестри належно не оцінюється. На державному рівні рідко ставляться питання про соціальний захист, охорону праці, норму трудового навантаження, про кадровий дисбаланс між лікарями та сестринським персоналом (1:2,2, тоді як у розвинутих країнах співвідношення 1:4-1:7).

З початком реформування надія на зміни є. Так, роль медсестри зростатиме з розвитком сімейної медицини. Сімейна медсестра має стати рівноправним членом медичної команди, поєднувати функції та обов’язки кількох суміжних спеціалістів. Має бути більша зарплата. Але тарифи на сестринські послуги  поки що не відомі.
Майже 12 тисяч молодших спеціалістів з медичною освітою працює в області, — зазначає Лариса Зіновіївна. —  Всіх вас вітаю з прийдешнім професійним святом, бажаю родинного тепла і затишку. Моя особлива вдячність ветеранам, учасникам бойових дій, у лавах яких було чимало медичних сестер, які надавали допомогу пораненим, боролись за їхнє життя у польових шпиталях, в АТО.