“Особливої гостроти на Черкащині сьогодні набула проблема позашкільної освіти. Тисячі дітей Черкащини можуть лишитися на вулиці, де будуть шукати собі сумнівних пригод, щоб якось розважитися у вільний час. Тому ми не можемо допустити такого ганебного для нашого суспільства явища як: позбавлення дітей права на змістовне дозвілля і розвиток умінь і талантів.” – пише на “Фейсбуці” депутат Черкаської обласної ради Валентина Коваленко.


“На превеликий жаль, у більшості новоутворених ОТГ, особливо у сільській місцевості, питання позашкільної освіти маргіналізується з поля зору керівництва та місцевих депутатів як таке, що є неважливим. Відтак шляхом ліквідації та оптимізації маємо безпрецендентні випадки: у Черкасах та Кам’янці ліквідована Мала академія наук (а наші діти з учителями та науковцями «вивели» Черкаську область на 5 місце в Україні!).  У липні 2018 року рішенням Кам’янської міської ради реорганізовано Станцію юних техніків Кам’янської міської ради та Будинок творчості дітей та юнацтва Кам’янської міської ради шляхом їх злиття у Центр художньо-естетичної та науково-технічної творчості учнівської молоді. Це спричиняє загрозу втрати технічного напрямку позашкільної освіти.

Під загрозу втрати потрапляє позашкілля Канівського району, де у результаті утворення ОТГ залишається нікому непотрібний заклад позашкільної освіти – Районний будинок школярів і юнацтва, у якому функціонує 40 гуртків і зайнято понад 600 дітей. У м. Ватутіне, м. Черкаси, Жашківському, Звенигородському, Христинівському, Чорнобаївському районах показник охоплення дітей та молоді позашкільною освітою нижчий від середньообласного. Різко знизився показник у Жашківському, Золотоніському та Лисянському районах. У Шполянському районі, у результаті утворення Шполянської об’єднаної територіальної громади, усі позашкільні заклади відійшли у власність ОТГ.

Вдячна депутатам обласної ради, які сьогодні підтримали моє звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та органів місцевого самоврядування щодо розгляду питання на введення мораторію на ліквідацію, перепрофілювання та злиття закладів позашкільної освіти. Цю думку поділяє і обласне управління освіти, тож керівництву подячна за фахову консультацію.” – вважає Валентина Михайлівна.