В селі Хацьки, Черкаського району, в безпосередній близькості з виробничими потужностям з виготовлення добрив компанії Grossdorf, засохли зелені насадження.  Про це свідчить фотозйомка з дрону.

Як вдалося з’ясувати виданню “Кропива“, загибель зелених насаджень сталася вже майже рік тому, але ніхто не поніс відповідальності, більше того, у юридичній площині не встановлено винуватців.

Голова Степанківської ОТГ, до якої входить село Хацьки, Ігор Чекаленко розповів про факт знищення дерев.

– Ситуація, що знищили дерева, трапилася ще минулого року. Ми зверталися в екологічну інспекцію, писали листи. Там оця посадка, яка вигоріла — це спільна сумісна власність колишніх колгоспів. Воно вигоріло рік назад, екологія приїздила, після того якісь там фільтри ставили, говорили що дерева відійдуть після зими, але ви ж самі бачите. Люди іноді скаржаться, що якісь є викиди, то ми беремо депутатів і їдемо на те підприємство дивимося, вони без проблем допускають, – розповів Ігор Чекаленко.

Державна екологічна інспекція Центрального округу не змогла встановити юридичний факт знищення насаджень внаслідок діяльності підприємства, відповідно і жодних стягнень не накладалося.

– Ми виїздили на місце, але сама посадка дерев і земельна ділянка під ними вже недержавні. Фактично вони розпайовані і знаходяться у власності людей. Саме від власників цих паїв до нас звернення не надходили. Юридично ми щось зробити не можемо, бо тут цивільно-правові відносини, відтак шкода не обраховувалася. Спілкувалися ще рік тому з експертами, чи можемо ми якусь дати експертизу. Ніхто не може дати точну експертизу, чи точно вони загинули внаслідок впливу викидів. Коли ми брали проби по грунту, але перевищень не було, – розповів начальник Управління державного екологічного нагляду в Черкаській області Олександр Позняков.

blank

На самому підприємстві, коментар щодо загибелі зелених насаджень у безпосередній близькості з їх підприємством поки отримати не вдалося.

Агрохімічна компанії Grossdorf є виробником мінеральних добрив, одним з лідерів по виробництву КАС в Україні, імпортером, постачальником і кінцевим споживачем мінеральних добрив.