Угруповання проводило розрахунки у POS-терміналах, використовуючи скомпрометовані дані банківських карток громадян. Для реалізації злочинної схеми фігуранти навіть реєстрували фіктивні ФОПи. За скоєне правопорушникам загрожує до 8 років ув’язнення, інформують у нацполіції Черкащини.

Шахрайську схему викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам Черкащини спільно зі слідчим управлінням поліції області та за сприяння працівників служби безпеки Приватбанку.

Організував протиправну діяльність 30-річний житель м. Сміла. Чоловік на каналах у месенджері купував бази зі скомпрометованими даними банківських карток громадян.

Далі, залучивши до протиправної діяльності ще чотирьох громадян, зловмисник «прив’язував» банківські дані потерпілих до платіжних систем і, використовуючи технологію NFC, фігуранти проводили розрахунки у POS-терміналах. Зловмисники купували техніку, яку перепродавали.

Також для привласнення грошей громадян угруповання реєструвало ФОПи на підставних осіб для отримання власних POS-терміналів і проведення розрахунків із їх використанням.

У такий спосіб зловмисники ошукали громадян на понад 2 мільйони гривень.

В ході оперативних заходів кіберполіцейські встановили, що «продавці» скомпрометованих банківських даних отримували відомості завдяки фішингу. Фейкові посилання копіювали сервіси доставки від майданчиків оголошень.
Наразі зловмисників, які поширювали фішингові посилання, встановлюють.

В оселях учасників шахрайської схеми та в їхніх автівках правоохоронці провели обшуки із залученням батальйону поліції особливого призначення. За результатами вилучено мобільні телефони, SIM-картки, банківські картки, POS-термінали.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство), ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України. Фігурантам може загрожувати до восьми років позбавлення волі.

Процесуальне керівництво здійснює Черкаська обласна прокуратура.

Кіберполіція нагадує громадянам про необхідність дотримання базових рекомендацій із безпеки онлайн-розрахунків, аби не стати жертвами подібних схем. У разі купівлі на платформах оголошень, обговорюйте деталі угоди лише в чаті цієї платформи і не переходьте у сторонні меседжери: туди зловмисники можуть надсилати фішингові посилання для отримання ваших банківських даних. Також потрібно уважно перевіряти URL-адресу сайту, не повідомляти нікому дані карти, паролі та інші відомості, що можуть використовуватися для підтвердження платежів, регулярно перевіряти історію транзакцій у додатках онлайн-банкінгу.