Острів «Самовиця», що на Кременчуцькому водосховищі, залишиться в оренді у приватника. Черкаські прокурори через суд намагалися повернути острів-офшор до Іркліївської громади, а також вимагали знести шість будиночків, які, як вважають правоохоронці, є базою браконьєрів. Проте Чорнобаївський районний суд не став на захист громади, а позов прокурорів відхилив, пише ВІККА.

Власне, сам острів, про який йдеться, розташований у Кременчуцькому водосховищі за два кілометри від селища Чехівка, що входить нині до Іркліївської ОТГ. Офіційна назва Самовиця, а в народі його називають Мураха.

Острів названий на честь села Самовиця, затопленого водами Кременчуцького водосховища. На острові археологи виявили давні поселення. Навіть проводили розкопки. Але нині там «мешкають» не бородаті археологи у наметах, а зовсім інші люди у комфортабельних будиночках.

Кому передали острів?

Як вдалося з’ясувати журналістам, земельну ділянку на острові «Самовиця» під сінокосіння і випас худоби була надана черкащанці Ірині Галаті розпорядженням голови Чорнобаївської райдержадміністрації ще у червні 2009 року. Термін оренди – 49 років. Тобто протягом майже півстоліття вона, ймовірно, мала перевозити човнами худобу, щоб випасати її на 3 тис. м. кв. Або ж пані Ірина мала косити сіно, яке знову ж таки повинна була перевозити на «велику землю» човнами.

У 2010 році Ірину Галат державна обласна екологічна інспекція намагалася притягнути до адміністративної відповідальності. Її оштрафували на понад 400 грн за те, що на орендованій нею ділянці збудовані будиночки і ведеться рибний промисел. Вона оскаржила постанову про накладання штрафу в суді.

«Належним чином виконуючи умови зазначеного договору та своєчасно і в повному розмірі сплачуючи орендну плату, я уклала із TOB «Мисливське господарство «Лісівник» договір на заготівлю сіна. Належним чином виконуючи взяті на себе зобов’язання, мною було передано TOB «МГ «Лісівник» в 2009 році на умовах самовивозу приблизно 3 тони сіна, а у 2010 році заготовлено приблизно 5 тон сіна, які на даний час знаходяться у скиртах на орендованій земельній ділянці, про яку йдеться», – пояснила жінка в суді.

blank

Щодо будиночків, то як заявила пані Галат, вона їх не встановлювала і відношення до них не має. Суддя Соснівського районного суду стала на бік жінки і відмінила штраф, а також закрила адмінсправу.

Шлейф з офшорів

ТОВ «Мисливське господарство «Лісівник», якому пані Галат передавала скошене сіно, зареєстроване в Черкасах. Директор – Олександр Грабовський. Засновники дві офшорні компанії  «Бронзеал Венчерз Лтд» та «Ланкостер Менеджмент Лтд» з Віргінських островів.

blank

Прокурорам відмовлено

Чорнобаївський районний суд відмовив прокурорам. Вони вимагали повернути Іркліївській громаді острів, а також змусити Ірину Галату демонтувати 6 будиночків. Суд аргументував свою відмову тим, що мовляв між Чорнобаївською РДА (правонаступник Золотоніська РДА) та Іриною Галатою була укладена мирова угода. Проте Чорнобаївська РДА і Золотоніська РДА, як правонаступник, нічого не зробили по цій угоді. Більше того, земельна ділянка, на якій розташований острів, не рахується за Іркліївської ОТГ.

Таким чином острів перебуватиме у в оренді у приватника, а на ньому все так же розташовуватимуться будиночки.